• Miriam Gutman

'Donkere en warme klanken van de altviool'

LEUSDEN Het komende Valleiconcert -op 15 maart- in de sfeervolle Dorpskerk in Leusden-zuid omringt bezoekers met de donkere en warme klanken van de altviool: een bij 'het grote publiek' minder bekend en soms miskent instrument. Maar het wordt een prachtige avond met altvioliste Dana Zemtsov en pianiste Cathelijne Noorland.

Raymond Lesparre

Dana Zemtsov (1992), nu al de 'grande dame van de altviool', treedt regelmatig zowel solo op, als met kamermuziekensembles en symfonieorkesten. In 2012 was zij ook bij de Valleiconcerten te horen: toen samen met vijf leden van het Amati Ensemble uit Maastricht.

Met haar ouders, de Russische altviolisten Mikhail Zemtsov en Julia Dinerstein, die ook in ons land wonen en werken, en haar oom Alexander Zemtsov, die pendelt tussen Londen en Wenen, vormt zij een in de muziekwereld uniek altvioolkwartet: het Zemtsov Viola Quartet, dat in 2010 op het Grachtenfestival in Amsterdam debuteerde.

DUO Cathelijne Noorland (1983) koos bewust niét voor een loopbaan als concertpianiste. Zij maakt sinds 2004 deel uit van het Trio Burlesco (met een klarinettist en een celliste) en vormt sinds 2010 met sopraan Nicole Fiselier het duo Ruby. Daarnaast laat zij met de rijdende concerttruck 'Classic Express' van het Prinses Christina Concours jonge kinderen kennis maken met muziek en is zij programmeur van de klassieke muziekserie 'MuzenForum Concerten' in het oude gemeentehuis van Bloemendaal.

BACH Dana Zemtsov begint het concert met één van de meesterwerken van Johann Sebastiaan Bach, de 'Chromatische Fantasie und Fuge' (BWV 903), die door de Hongaarse componist Zoltan Kodály in 1950 werd bewerkt voor altviool. Daarna spelen zij samen de drie 'Fantasiestücke' (opus 73) die Robert Schumann in 1849 voor piano en klarinet schreef, en het 'Konzertstück' uit 1906 van de Roemeense componist George Enescu voor altviool en piano.

Na de pauze klinkt de 'Sonata nr 4 Opus 11' uit 1919 van de Duitse componist Paul Hindemith, die veel muziek voor altviool heeft geschreven. Dan klinkt de improvisatie 'Nigun' uit de suite Baal Shem (beschrijvingen uit het leven van Chassidische joden) uit 1923 van de Zwitsers/Amerikaanse componist Ernest Bloch.

OPERA De apotheose is de 'Carmen Fantasy', die de Duits/Amerikaanse componist Franz Wachsmann baseerde op muziek uit de opera van Georges Bizet. En die de Russische altviolist Mikhail Kugel bewerkte voor altviool en piano. Voor Dana en Cathelijne een bijzonder stuk: ze spelen het al sinds zij elkaar in 2009 leerden kennen tijdens een masterclass van de Duitse altviolist Sven Arne Tepl en zij speelden het ook op hun eerste cd. Dat Cathelijne een 'zwak' heeft voor de altviool, is niet vreemd: zij is getrouwd met de altviolist en componist Max Knigge (1984).

Het concert werd georganiseerd door de Stichting Valleiconcerten en begint om 20.15 uur. De deuren gaan open om 19.30 uur. Kaarten zijn te koop via kaarten@valleiconcerten.nl of via 033 4945643.