• De Moespot is regelmatig het decor van evenementen die in het teken staan van de oorlogsgeschiedenis.

    Arnoud J Spaaij

Documentatiegroep '40-'45 neergestreken in Achterveld

ACHTERVELD Wegens het succes eerder dit voorjaar, heeft de Documentatiegroep '40-'45 haar plek gevonden in cultureel centrum De Moespot. De vereniging organiseerde tot vorig jaar haar documentatiebeurzen in Voorthuizen, maar is nu definitief neergestreken in Achterveld.

Arnoud J Spaaij

De bijeenkomsten zijn ruilbeurzen voor pamfletten, boeken, geschriften, kranten en allerhande drukwerken die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog en dan met name die historische lokale waarde hebben. Mede daarom trok de eerste beurs dit jaar in De Moespot ook belangstelling van leden van Historische Kring Leusden (HKL) en daaruit volgde een samenwerking tussen de twee verenigingen.

BREDER PUBLIEK Een aantal leden van HKL heeft nog recent boeken uitgebracht en hoopt die op de documentatiebeurs meer onder de aandacht van een breder publiek te kunnen brengen. HKL-voorzitter Ronald Polak, schrijver van Afgemarcheerd!, een boek over de ontwapening van de Duitse bezetters, hoopt inderdaad op meer bekendheid. ,,Die boeken zijn in Leusden wel goed bekend, en in de regio, maar de beurs heeft toch een wat bredere doelgroep dan alleen mensen die hier wonen."

DROPPINGEN De Documentatiegroep '40-'45 streek in De Moespot neer vanwege de historische achtergrond. Aan het einde van WO II werden in de de voormalige lagere school besprekingen gehouden over voedseldroppingen door geallieerden voor de bevolking in, op dat moment nog, bezette gebieden. Organisator Teun Oortgiesen: ,,Onze voorzitter Hans Onderwater schreef veel over de voedseldroppingen. In De Moespot werden de onderhandelingen gehouden tussen de geallieerden en de Duitsers."

OPERATIE FAUST Naast droppingen waren er na de ratificatie van het overleg in Achterveld ook voedseltransporten. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat operatie Faust daarvoor werd uitgevoerd en worden de voedseltransporten opnieuw gereden en wordt het uitdelen van voedsel nagespeeld. In dat grote herdenkingsevenement zal ook De Moespot een van de locaties zijn waar onderdelen van dit programma worden georgansieerd.

De Documentatiebeurs wordt gehouden op zaterdag 1 juni, van 9.00 tot 12.:00 uur in cultureel centrum De Moespot aan de Jan van Arkelweg 6 in Achterveld. De toegang is gratis.