Dit jaar één compostdag, wel gratis in zakken

LEUSDEN Op de Milieustraat aan de Spieghelweg is het zaterdag 19 maart compostdag. Dit jaar is het slechts één dag mogelijk om compost te halen. Daar staat tegenover dat de compost gratis is en in zakken wordt aangeboden, meldt de gemeente Leusden.

Per huishouden mogen er maximaal drie zakken compost (van 40 liter) meegenomen worden op vertoon van de afvalpas. Deze actie is éénmalig en zolang de voorraad strekt. De milieustraat is op zaterdag open van 8.30 tot 13.00 uur. Met de compostweek bedankt de gemeente Leusden haar inwoners voor hun inspanning GFT- en groenafval gescheiden aan te leveren. Van dit afval wordt compost gemaakt. Compost is een echt kringloopproduct: organisch materiaal van de bodem komt weer terug in diezelfde bodem. Als dank wordt de compost gratis beschikbaar gesteld.

Compost is perfect voor gebruik in de tuin. Deze natuurlijke bodemverbeteraar voedt de bodem en stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze. Ook verbetert compost de structuur van de bodem en zorgt het voor een goede waterhuishouding. Zo ontstaat een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten.

Ook legt compost CO2 vast in de bodem, waardoor het gebruik van compost dus meehelpt in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Naast compost wordt er ook duurzame energie uit GFT- en groenafval gehaald. Door vergisting ontstaat duurzaam biogas, bron voor productie van groene stroom en groen gas. Van de houtachtige delen wordt duurzame biobrandstof gemaakt, die gebruikt wordt in speciale energiecentrales voor het maken van groene stroom. Composteren is daarnaast een voordelige manier voor het verwerken van GFT- en groenafval. Dat scheelt in de kosten. Volgens de gemeente dus extra stimulans om GFT- en groenafval goed gescheiden te blijven aanleveren.