• In tal van plaatsen worden er in de decembermaand rond het thema Dickens activiteiten georganiseerd.

    Archieffoto

Dickens festijn wordt groot evenement

LEUSDEN De initiatiefnemers van Dickens Leusden hebben er het volste vertrouwen in dat de Hamershof op zaterdag 17 december duizenden bezoekers zal trekken. De tijd van alleen maar een kerstmarkt is voorbij. Het bestuur van de winkeliersvereniging staat even buiten spel. Voor het organiseren van het voor Leusden nieuwe evenement is een stichting opgericht die al enige tijd aan het werk is. Anders dan voorheen gaat het hier niet om een braderie voor het winkelend publiek. Heel Leusden en Achterveld wordt opgeroepen om actief mee te doen en met ideeën te komen.

Frits van Breda

Charles Dickens is waarschijnlijk de meest bekende Engelse schrijver uit de 19e eeuw. Scrooge, David Copperfield , Nicholas Nickleby en Oliver Twist zijn namen die bijna 200 jaar na zijn dood nog niet vergeten zijn. Dickens werd geïnspireerd door zijn woonomgeving, Londen. Overvolle straten met karren en koetsen, ruiters, maar ook kinderen in lompen die blootsvoets rondliepen, kantoorklerken en 'deftige lieden'.

Een Dickens Festijn is op zich niet uniek. In tal van plaatsen worden er in de decembermaand rond het thema Dickens activiteiten georganiseerd. Het bekendst is ongetwijfeld die in Deventer met een bezoekersaantal van ruim 150.000. Ook in Leusden wordt gerekend op een groot aantal bezoekers uit de hele regio al staat het programma nog niet helemaal vast.

Leusdense organisaties hebben inmiddels al laten weten dat ze hun bijdrage zullen leveren aan Dickens Leusden. Scholen, sportverenigingen, toneelverenigingen, dansgezelschappen, muziekverenigingen, koren, maar ook kerken, de Historische Kring Leusden en buurtsportcoaches zijn uitgenodigd om hun bijdrage te leveren.

INFORMATIEAVOND Dinsdagavond 11 oktober is de voormalige winkel van Deep, Plein 9, in de Hamershof al helemaal ingericht in het thema Dickens. Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom voor nadere informatie maar vooral om met suggesties en ideeën te komen. De organisatoren rekenen er op dat Leusdenaren van de gelegenheid gebruik zullen maken om zich aan te melden voor het leveren van een bijdrage aan het evenement.

Natuurlijk zal de Hamershof op 17 december geheel in kerstsfeer zijn getooid. Behalve de verwachte bijdrage van Leusdense koren en muzikanten zal in ieder geval het Dickenskoor uit de Zaanstreek aanwezig zijn. Er zal sprake zijn van een voor lokale begrippen reusachtige kerstmarkt. Er wordt gerekend op ruim 150 marktkramen met naast plaatselijke winkeliers, kooplieden uit het hele land. Er komt een 'oude ambachtenmarkt' met achter de kramen uitsluitend mannen en vrouwen in een 'Dickens outfit'. Ook zal er ruimte zijn voor een 'Brocante markt' met antiek en curiosa.

Coen van Baardwijk, voorzitter van de stichting Dickens Leusden, heeft er alle vertrouwen in dat het op 17 december één groot feest wordt in en om de Hamershof. ,,Thuisblijven is die dag geen optie." Hij is er zeker van dat het evenement na een jaar of twee niet meer weg te denken is uit Leusden. Voorwaarde is wel dat inwoners van Leusden en Achterveld actief mee gaan doen met de voorbereidingen van het Dickens festijn.