• Ellen Warnar op de plek waar ze zes jaar lang als beheerder rondliep

    Mariska Stehouwer

'Deze plek voelt voor velen als een tweede huis'

LEUSDEN Voor vrijwilligers, bezoekers en geïnteresseerden, is er op vrijdag 16 februari tussen 15.00 en 18.00 uur een afscheidsreceptie in 't Binnenhuys. Daarna verhuizen vele activiteiten naar de nieuwe locatie De Smederij aan de Hoefijzer 18. Vanaf 1 maart kunnen wijkbewoners elkaar daar weer ontmoeten.

 

Mariska Stehouwer

Slechts 600 meter verwijderd van de oude locatie, zeven minuten lopen of een paar minuten fietsen ligt De Smederij. Het oude schoolgebouw is de laatste maanden in gebruik genomen door een aantal ZZP'ers en daarnaast is er ruimte voor dagbesteding en wijkactiviteiten. ,,Zes jaar geleden kwam ik, namens Larikslaan2, als beheerder bij 't Binnenhuys," geeft Ellen Warnar aan. ,,Ik wist dat het tijdelijk zou zijn maar uiteindelijk heb ik hier zes jaar lang vele uurtjes per week rondgelopen. Het gebouw stond al langer op de nominatie om afgebroken te worden maar nu de nieuwe sporthal gerealiseerd wordt, gaat het ook daadwerkelijk gebeuren.

 

PARTICIPATIEBROEDPLAATS Een plek met een buurthuisfunctie werd gevonden in het voormalig schoolgebouw aan de Hoefijzer. ,,Deze plek was echter te groot voor alleen de buurthuisfunctie dus de gemeente heeft onderzoek laten doen waar nog meer behoefte aan was." Uiteindelijk resulteerde dit in participatiebroedplaats De Smederij waar ruimte is voor ZZP-ers, dagbesteding en algemene activiteiten. Via een aanbesteding kwamen er twee partijen die, onder regie van Larikslaan2, de dagbesteding en buurthuisfunctie onder hun vleugels gaan nemen; Abrona en het Leger des Heils. Abrona heeft in 't Binnenhuys al een inlooppunt en is bekend met de wijkbewoners. ,,Wat nog even lastig was, was om alle activiteiten die plaatsvinden in 't Binnenhuys onder te brengen.

Hier was er de mogelijkheid om per uur dan wel per dagdeel een ruimte te huren. Op de nieuwe locatie is dat niet mogelijk waardoor onder andere de instructeurs van de yoga en pilates als ook de Gea kring Amersfoort een nieuwe plek moesten zoeken. Dat hebben elders gevonden, zij horen niet meer bij het aanbod activiteiten."

 

TWEEDE HUIS Warnar heeft de vrijwilligers en bezoekers goed leren kennen. ,,Honderden mensen maken gebruik van deze ontmoetingsplek. Iedereen vond hier altijd wel een plekje. Het sfeertje zorgde ervoor dat velen het als een tweede huis zagen. Even een bakkie koffie doen en kletsen met elkaar. Alle vrijwilligers gaan mee naar de nieuwe locatie. Ze wisten al lange tijd dat deze verhuizing er aan zat te komen en men ziet het ook weer als een nieuwe kans." De tafels en stoelen gaan mee dus een beetje Binnenhuys zal men aantreffen bij de nieuwe locatie.

De algemene activiteiten zoals het Inlooppunt, Samen eten, Samen wandelen, biljarten, klaverjassen en het breicafé zullen vanaf 1 maart gehouden worden in de Smederij. ,,Eerst start men met het vaste aanbod maar het plan is dat er uitbreiding van activiteiten gaat komen."

Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom bij de afscheidsreceptie waar lekkere hapjes en drankjes klaarstaan. De wethouder is uitgenodigd en ook kan men rekenen op een muzikale verrassing. 't Binnenhuys is te vinden op De Meent 4. Van 19 februari tot 1 maart zijn er geen activiteiten in verband met de verhuizing. Vanaf 1 maart is iedereen weer welkom bij de activiteiten bij De Smederij. Het overzicht van de activiteiten is te vinden op sociaalplein-Leusden.nl.