• Er doen veel verschillende modellen van allerlei leeftijden mee aan de tocht voor oude tractors.

    Arnoud J Spaaij

De Tonnenrit voor trekkers

ACHTERVELD Het is een evenement voor liefhebbers, maar trekt ook altijd veel bekijks. Niet in de laatste plaats omdat de deelnemers met hun oude landbouwtractors in een lange stoet door de wijde omgeving rijden. En een historische optocht roept natuurlijk bij menigeen nostalgie op.

Arnoud J Spaaij

De club van liefhebbers heeft met haar gemeenschappelijke historische belangstelling voor oude tractors een opvallend moderne structuur. ,,Ja we hebben contact via een WhatsApp-groep", beaamt Willem Snapper, de initiator achter de club en evenementen. Een vereniging of stichting zit er nog altijd niet achter de hele organisatie. Het is een wel een wens van Snapper, die bij ieder evenement weer geconfronteerd wordt met regelgeving.

PRACHTIG SCHOUWSPEL Het aantal deelnemers kan zomaar oplopen naar meer dan honderd. Zo'n stoet valt natuurlijk op voor de overige weggebruikers en kan zomaar een kilometer lang zijn. Het levert dan ook een prachtig schouwspel op. De diversiteit van tractors is groot. Dat komt wellicht omdat de criteria om mee te kunnen doen niet erg ingewikkeld zijn. Snapper: ,,Een tractor moet minstens 30 jaar oud zijn en op de weg mogen rijden." Dat klinkt inderdaad niet ingewikkeld. Verzekeren is een belangrijk. Toch geldt niet voor iedere deelnemer hetzelfde. Menigeen legt de lat voor zichzelf hoog en reviseert zo'n oude tractor van top tot teen. ,,We hebben leden van jong tot oud", legt Snapper uit, ,,en er zitten best fanatiekelingen bij. Sommigen hebben er speciaal een trekker voor gekocht. Voor de meesten is het een stukje nostalgie. Dan heeft een trekker emotionele waarde, omdat de tractor van ouders of voorouders is geweest. We vinden het leuk om een hobby uit te voeren en er op een zonnige dag, tok, tok, tok, mee te gaan rijden langs 's heren wegen."

UITWISSELING Naast de Achterveldse kern van leden is dit keer ook de club uit Hoogland uitgenodigd. ,,We wisselen uit", duidt Snapper, ,,zij komen naar ons en in september doen wij mee aan de Planktoertocht." Dat brengt ons op de naam van de rit in Achterveld: De Tonnenrit. ,,Ja uitgezet door Ton van Daatselaar en Ton Bokkers", lacht Snapper, ,,we rijden eerst via 't Jannendorp Achterveld in en gaan bij café De Hessenkar de Hessenweg op. Dan langs huize St. Joseph. Over de Helweg rijden we naar Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg en Leusden. We eindigen bij zorgboerderij Flora aan de Aarderweg.

Hoewel er dus geen officiële vereniging of stichting is doen de leden ook regelmatig mee aan andere evenementen. ,,Al jaren gaan we naar de boerenmaandag in Nijkerk. En we staan op de braderie in Achterveld. Nee, echt samenwerken met andere clubs doen we niet. Maar we organiseren wel andere dingen. Op 27 maart houden we om 20.00 uur een informatie-avond over wet- en regelgeving rondom landbouwvoertuigen. Over moderne tractors, loonwerkers en old timers. Dat is bij Helmert van Reenen aan de Hogeweg 241 in Amersfoort."

[Tonnenrit: zaterdag 13 april 10.30 uur verzamelen bij Schenkerij Eemelaar, Emelaarseweg 8, 3791 PT Achterveld, start 11.00 uur.