• Paul Verkleij te midden van groep acht van Het Kompas

    Petra Dijken-Koenraads

'De Kr8 van sport' weer actief

LEUSDEN 'De Kr8 van sport' is weer actief. Het doel van de stichting is om kinderen gezonder, fitter en gelukkiger te maken door middel van sport. Zo veel mogelijk, zo afwisselend mogelijk, op een zo hoog mogelijk niveau en zonder drempels. Gert Broekhuizen was initiatiefnemer voor de start van 'De Kr8 van sport' waarbij groep achters de laatste maanden van hun schooljaar vele sportworkshops kunnen volgen.

Mariska Stehouwer

In het eerste jaar waren alleen nog de groep achters van zijn school De Brink aan het sporten, maar het jaar daarop volgden andere scholen ook. Inmiddels is Broekhuizen clusterdirecteur binnen Voila Leusden en vond hij het tijd worden om het stokje door te geven. Paul Verkleij, sinds 2015 actief bij 'De Kr8 van sport', hoefde niet lang na te denken. ,,Gert heeft iets moois neergezet binnen Leusden en het zou toch zonde zijn om de stichting te laten stoppen. Kinderen in beweging zetten, moet gestimuleerd worden, dus ik wil graag verder met de stichting. Binnen de korfbalclub Antilopen vonden we een nieuwe penningmeester, Rein van Soest en een secretaris, Patrick de Bourgraaf, ook sportcoördinator bij de Holm. 

Voor 'De Kr8 van acht' gaan alle groep achters van vijftien basisscholen in Leusden vijf weken lang wekelijks twee tot drie keer per week kennismaken met een sport. ,,Vaste basis is de locatie van Theo Meijer Sport. Hier krijgen zo'n 350 leerlingen lessen in spinnen, bootcamp, judo, circuittraining, maar ook dansen en weerbaarheidstraining staan op het programma. We hebben een samenwerking met de buurtcoaches vanuit de gemeente en Theo Meijer Sport die ons sponsort. Verder hebben we nog wel bedrijven binnen Leusden die ons sponsoren met een bedrag en natuurlijk zijn we altijd op zoek naar nieuwe sponsoren die graag een bijdrage leveren aan de combinatie jeugd en beweging."

Eén van de activiteiten die de stichting 'De Kr8 van sport' vanaf de eerste editie financieel en organisatorisch ondersteunt, is de KidsRun Leusden. Aansluitend aan de KidsRun vindt ook de Dorpsloop plaats, jaarlijks op de laatste woensdag in mei. Broekhuizen is samen met Verkleij, Christl Foekema en Mark van Hoorn te vinden in dit organisatieteam. Deelname aan de KidsRun is voor de kinderen vanaf groep drie gratis. Inschrijven gebeurt via de basisscholen en elke deelnemer krijgt een startbewijs met eigen naam erop. Verwachting is dat er ongeveer zeshonderd kinderen aan de start staan. Elke groep heeft een andere starttijd. De route loopt elk jaar door het gemeentehuis van Leusden, een spektakel op zich. De drie snelste kinderen binnen een leeftijdscategorie verzamelen punten voor hun school. De basisschool met de meest snelle kinderen, ontvangt de wisselbeker.

De eerste twee edities werden gewonnen door basisschool De Brink en vorig jaar mocht 't Palet de wisselbeker mee naar school nemen. De Dorpsloop is dit jaar onderdeel van het hardloopcircuit Amersfoort, RUN#033. RUN#033 is een non-commercieel circuit, zonder sponsoren, en is een initiatief van de gemeente Amersfoort en de stichting Marathon Amersfoort. ,,Mogelijk levert deelname aan dit hardloopcircuit meer deelnemers aan de start van de Dorpsloop. Deze loop blijft nog jaarlijks groeien."

Meer informatie is te vinden op kidsrunleusden.nl en run033.nl.

foto Paul Verkleij te midden van groep acht van Het Kompas.