• Mariska Stehouwer
  • Mariska Stehouwer

'De kinderen zijn razend enthousiast'

LEUSDEN Na de afgelopen meivakantie is de gereformeerde basisschool De Kleine Beer gestart met het lopen van 'The Daily Mile'; elke dag rennen of lopen de kinderen van groep 3 tot en met groep 8 één mijl oftewel 1,7 kilometer. Het doel hiervan is het verbeteren van de fysieke, emotionele en sociale gezondheid van kinderen, ongeacht leeftijd of persoonlijke omstandigheden.

Locatiedirecteur Suzanne de Koning geeft aan dat de school zich al een tijdje sterk maakt voor gezond eten en regelmatig bewegen. ,,Vanuit de gemeente worden allerlei prachtige initiatieven genomen, maar ook op kleine schaal worden grote resultaten bereikt. We stimuleren een gezonde levensstijl door het aanbieden van schoolfruit en diverse sportactiviteiten. We leren kinderen vooral om gezonde keuzes te maken, af en toe een zoete traktatie moet kunnen. Het Finse onderwijssysteem spreekt mij enorm aan, het schijnt daar gebruikelijk te zijn om na elke les van 45 minuten een kwartier pauze te houden en buiten te zijn. Dat zijn wij in Nederland helemaal niet gewend en zou van de inspectie ook helemaal niet mogen. Ik zou het geweldig vinden als wij in Nederland een mooie mix zouden vinden tussen binnen en buiten zijn, actie en rust, zittend of staand leren."

De Kleine Beer is in 1972 opgericht vanuit de gereformeerde kerken. Inmiddels is de achterban van De Kleine Beer een stuk breder. Leerlingen komen vanuit diverse kerken; baptistisch, evangelisch, gereformeerd, protestants of lid van de Kerk van de Nazarener ,,Onze missie op school is om de kinderen te laten opgroeien in relatie met God en op respectvolle wijze om te gaan met anderen. We zijn allemaal wereldburgers, dat is ook één van de redenen dat we vanaf groep 1 Engels aanbieden. In de meivakantie zijn wij met een aantal docenten naar Groot-Brittannië geweest om lessen te volgen aan een Engelse taalschool. Tijdens ons bezoek aan een primary school zagen we alle leerlingen in schooluniformen en hardloopschoenen samen met hun leerkrachten hun dagelijkse mile over de sportvelden lopen. Het eerste dat we dachten was 'dat moeten wij in Leusden ook gaan doen'. Wat een plezier had iedereen. Na de meivakantie zijn we hier gelijk mee gestart en de kinderen zijn razend enthousiast."

MAKKELIJK TE ORGANISEREN 'The Daily Mile' is overgewaaid uit Schotland. Op een school in Sterling zagen leerkrachten dat kinderen zich sociaal positiever gingen gedragen door elke dag één mile te lopen. ,,Dat kinderen fysiek baat hebben bij dagelijks bewegen is aangetoond. Wetenschappers bevestigen dat gezondheid, fitheid en overgewicht bij kinderen in een duidelijke relatie staan met de mate en kwaliteit van sport en bewegen. En het is makkelijk te organiseren, de tijdsinvestering is een kwartier per dag."

SOCIALIZEN Meer dan driehonderd scholen in Schotland, Engeland en Wales hebben besloten The Daily Mile in te voeren. De Kleine Beer is één van de eerste scholen in Nederland die meedoet. Stefanie Gelderblom, leerkracht van groep 7/8, geeft aan dat het ook een goed moment is om even te socializen. ,,De kinderen gaan even allemaal van de stoel af en kunnen buiten hun energie kwijt en ik loop dan gewoon mee en ondertussen hebben we leuke gesprekjes."

In het voorjaar van 2017 verhuist de Kleine Beer naar het multifunctioneel centrum Atlas samen met Leusdense basisscholen De Brink en De Rossenberg. En ook daar zullen zij doorgaan met het lopen van The Daily Mile.

LEUSDENFIT De gemeente is verantwoordelijk voor het sportbeleid en heeft een meerjarenprogramma LeusdenFit. Buurtsportcoaches gaan acties uitzetten om meer mensen te laten sporten en bewegen. Samen proberen zij te zorgen voor een laagdrempelig beweegaanbod in de wijk, en hebben zij een nauwe samenwerking met de scholen, stichting VOILA, sportverenigingen, sportaanbieders, het CJG, De Schoolsteeg en Welzijn Leusden.

Tom Röben, één van de buurtsportcoaches geeft aan dat er steeds meer activiteiten op het gebied van beweging komen en heeft het voorstel LeusdenFit gemaakt. ,,Er komt een jaarplanning waarbij je kan zien wanneer er wat gedaan wordt. In oktober gaan wij de LeusdenFit week lanceren, waarbij op scholen, verenigingen en kinderopvangcentra alles in het teken staat van gezond leven. Wij hebben een zelf ontwikkelde variant op JOGG (jongeren op gezond gewicht) omdat wij in Leusden al de sleutelfiguren bij elkaar hebben en wij denken dat wij als Leusdense partijen goed integraal bezig zijn."