• Bart van Dijk heeft een ondersteunende rol tijdens de Giro di KiKa.

    Mariska Stehouwer

De helpende hand bij Giro di KiKa

LEUSDEN Wat te doen als je zelf niet zo sportief bent, maar toch wel onderdeel wilt zijn van een groter sportevenement? De Leusdense Bart van Dijk deed vorig jaar mee aan de Tour for Life en eind juni vertrekt hij naar Italië voor de Giro di KiKa. Niet als sporter, maar als de helpende hand van wielrenner Wim Vogelaar.

Mariska Stehouwer

Bart woont in het nieuw gebouwde appartementencomplex van stichting De Grasboom aan de Bolderikhof. Sinds een aantal maanden werkt hij bij Kippie op 't Plein in Leusden. ,,Zelf ben ik geen sporter, alhoewel ik net met een groepje bewoners begonnen ben met hardlopen, maar ik zie mijzelf nog niet zo snel meedoen aan zo'n grote sportieve tocht. Toch wilde ik wel graag onderdeel zijn van het grote geheel en mee helpen om geld in te zamelen voor het goede doel. Zelf heb ik niet veel geld over om te doneren, maar ik kan wel mijn tijd geven. Zo help ik ook als vrijwilliger bij de marathon van Amersfoort, bij de ijsbaan, de dierenambulance of bij Pinkpop. Afgelopen zomer werd ik benaderd door een vroegere collega Wim Vogelaar die als wielrenner aan deze fietstochten mee doet. Hij zocht nog iemand die hem wilde begeleiden gedurende de Tour for Life, een tocht van Turijn in Italië naar Rotterdam, zo ging ik met hem op pad."

995 KILOMETER De Giro di KiKa wordt gereden van 25 tot en met 30 juni; een tocht van 995 kilometer en met 16.000 hoogtemeters. Het bestaat uit een rondrit in zes verschillende etappes in het noorden van Italië. Start en finish zijn in Bolzano.

,,Ongeveer 160 wielrenners doen er mee, variërend van teams van 12 personen of kleinere groepjes tot enkelingen. Naast de 160 wielrenners zijn er 40 begeleiders en zo'n 50 vrijwilligers voor allerlei taken." Elke fietser haalt minimaal 2500 euro op voor KiKa. Het sponsorgeld wordt besteed om nieuwe behandelingsmogelijkheden te kunnen ontwikkelen om kinderkanker vaker te genezen en 'vriendelijker' te behandelen. KiKa heeft als doel om de genezingskans naar 95 procent te vergroten.

,,Mijn rol is er voor te zorgen dat Wim behalve de kilometers fietsen, verder niets meer hoeft te doen. Dat betekent dus 's ochtends vroeg opstaan om het ontbijt te regelen en koffie te regelen, heel veel koffie, en de route door te nemen. Wim gaat dan met de medefietsers aan de route beginnen en ik ruim onze slaapspullen en tent op. Dan ga ik met de auto op pad om elkaar te treffen bij de eerste controlepost voor het geven van energierepen of wat nodig is, dan door naar de tweede controlepost om daarna op de camping aan te komen en te zorgen dat de tent, matrasje en stoel klaar staat voor als de wielrenners binnen komen. Voor mij is het om veel redenen mooi om te doen; ik help een ander, het goede doel en ondertussen heb ik toch een beetje het vakantiegevoel en geniet ik van het mooie weer en de prachtige omgeving. Het is dan bijna een droom."

Meer informatie over de tocht is te vinden op www.girodikika.nl of bij Bart zelf via bartvandijkb@gmail.com.

Wil jij laten zien wat jouw sportieve doel is en wat je ervoor doet, neem dan contact op met de redactie via leusder.krant@bdu.nl, dan schrijven wij wellicht jouw sportieve verhaal.