• Lex van Lieshout

D66 Leusden wil af van hondenbelasting

LEUSDEN ,,De hondenbelasting is oneerlijk en niet meer van deze tijd", vindt de fractie van D66 in Leusden. Daarom komt de partij donderdag 13 september met een motie om vanaf 2019 de hondenbelasting af te schaffen. De ontbrekende inkomsten mogen van D66 gecompenseerd worden door de OZB-tarieven voor woonhuizen te verhogen.

Een derde van de Nederlandse gemeenten heeft de hondenbelasting al afgeschaft. De voornaamste reden is dat de opbrengsten ervan niet speciaal aan honden of hondenbezitters mogen worden besteed. Het is immers geen doelbelasting. De hondenbelasting is een algemene inkomstenbron voor de gemeente, die over alle inwoners van Leusden verdeeld zou moeten worden. In plaats van de ruim tachtig euro die hondenbezitters van één hond elk jaar moeten betalen, worden alle huizenbezitters met tien euro extra aan OZB belast.

,,Geen populaire maatregel, maar wel zo eerlijk," aldus fractievoorzitter Albert Dragt. Door deze 'ruil' wordt er ook geen onderscheid meer gemaakt tussen honden en andere huisdieren. Bovendien zijn hondenbezitters dan af van de ongewenste en ineffectieve inbreuk op de privacy als gevolg van controles die bij de hondenbelasting horen.