• José Huurdeman en Ronald Polak: 'Deze plek wordt ongetwijfeld vaak bezocht in de toekomst.'

    Arnoud J Spaaij

Crowdfunding voor monument neergestorte bommenwerper

LEUSDEN Een Engelse bommenwerper stortte op woensdagavond 3 februari 1943 neer op de spoordijk in Leusbroek. Na 75 jaar krijgt de ramp een eigen monument. Het geld wordt ingezameld via crowdfunding.

Arnoud J Spaaij

De Historische Kring Leusden (HKL) heeft al veel geschiedenis in Leusden vastgelegd. Veelal puur in algemeen belang. Een luchtgevecht tussen een Engelse Stirling bommenwerper en een Duitse Messerschmitt jager is er een van vele tijdens de Tweede Wereldoorlog. ,,Het neerstorten van een vliegtuig is in het grote geheel van de oorlog misschien ook een betrekkelijk klein incident", schrijft voorzitter van de HKL Ronald Polak in het verenigingsblad, waarvan dit jaar een van de uitgaven geheel gewijd is aan de vliegtuigcrash 1943. Des te opvallender is de nu tamelijk grootse aanpak van de HKL voor deze gebeurtenis.

José Huurdeman vormde samen met vier andere leden van de HKL een werkgroep en zocht niet alleen het verhaal achter het neerstorten uit maar ook werden nabestaanden gevonden. ,,Het betekent nog altijd veel voor die mensen", zegt Huurdeman.

VORM De werkgroep stelde zich, naast het vastleggen van de geschiedenis, ook de taak om een monument te plaatsen op de plek waar het vliegtuig neerstortte. Er werd contact gelegd met Engelse en Canadese organisaties en kranten. Zo werden de nabestaanden geïnformeerd en kreeg de onthulling van het monument, dat is ontworpen door beeldend kunstenaar Mirjam Astrid Woltman, precies 75 jaar, meer vorm.

,,Militaire-organisaties waar we veel informatie mee uitwisselden, maakten ons duidelijk dat er bij een dergelijk eerbetoon protocollen zijn", legt Huurdeman uit. ,,Daarom speelt muziekvereniging Lisiduna, want er horen volksliederen bij. En we zijn bezig om naast onze leden ook andere vooraanstaande vertegenwoordigers uit te nodigen voor de plechtigheid op 3 februari 2018. Er komen verschillende nabestaanden."

KOSTEN Met het officiëler worden nemen ook de kosten toe. Huurdeman: ,,Voor de begrote kosten voor het maken van het monument en diverse andere uitgaven zijn we gesteund door Rotaryclub Leusden, Fonds Samenlevingsinitiatieven, Rabobank, Recreatiefonds en Stichting De Boom. Maar met name de plechtigheden geven extra kosten. Zo kwamen we op de crowdfunding. Uniek in z'n soort. Via https://voorjebuurt.nl/nl/projects/monument-vliegtuigcrash kunnen mensen steunen. Ieder bedrag kan. De actie loopt 6 weken tot 31 december."

REACTIES Na één dag was er al vijf procent van het beoogde bedrag binnen. Dat zou dus moeten lukken. Huurdeman en Polak beamen de vele positieve reacties: ,,Mensen krijgen er, afhankelijk van hun bijdrage, ook wat voor terug. Sowieso een uitnodiging voor februari. En we ontvangen veel spontane aanmeldingen van mensen die zich willen inzetten als vrijwilliger."

De werkgroep hoopt dat basisschool Het Kompas het monument wil adopteren. De leerlingen zijn nu al betrokken bij het project. Het monument is alleen voor de Engelse slachtoffers. De Messerschmitt stortte neer in de buurt van Achterveld. Daar was één dode en een overlevende.