• Mariska Stehouwer

Creatief met restmateriaal

LEUSDEN Mariska Baalman en Gyöngyvér Szabó openden begin november de deuren van hun atelier CreaB bij de creatieve broedplaats aan de Olmenlaan 8. Nog geen maand later kregen ze een opnameploeg van het Jeugdjournaal op bezoek voor een item over surprises van restmateriaal.

Mariska Stehouwer

De creatieve vrouwen ontmoetten elkaar in de klas van hun kinderen en ontdekten een gezamenlijke creativiteit en interesse in het gebruik van materialen die anders al snel weggegooid worden. Szabó komt uit Hongarije waar zij als juf voor de klas stond en Baalman heeft diverse opleidingen op het vlak van kinderen en creativiteit gevolgd. ,,Ervaring met kinderen en hun ontwikkeling is ruim aanwezig."

CREATIVITEIT ONTDEKKEN Samen bezochten ze een open dag bij de creatieve broedplaats. ,,Ja, en toen ging het natuurlijk helemaal kriebelen en hebben we de stap gezet." Zij huren nu één ruimte in het pand dat met de hulp van familie en vrienden is opgeknapt. Al het 'afvalmateriaal' is keurig gescheiden en ligt klaar voor gebruik. ,,Elke week bedenken we een thema waarbij we voorbeeld knutsels maken, maar als iemand een ander idee heeft dan is dat helemaal goed. Dat is ook wat we juist willen stimuleren; dat kinderen hun eigen creativiteit ontdekken en dat het ook gewoon met materiaal kan dat anders weggegooid zou worden."

ONBETAALBAAR ,,Dat knutselen goed is voor kinderen beseffen we ons vaak niet. In de korte tijd dat wij hier nu bezig zijn hebben we bij een aantal kinderen al een echte verbetering kunnen zien bij het knippen met de schaar. Bij een kind met een korte spanningsboog zien wij de ontwikkeling dat er nu een knutselwerkje in één keer wordt afgemaakt. Ook worden ze creatiever in het denken. Veel kinderen zijn niet gewend om zelf iets te bedenken omdat veel al voor hen bedacht is. Nu mogen ze zelf nadenken over wat er bijvoorbeeld allemaal met een blikje gedaan kan worden. De kinderen helpen elkaar spontaan of worden door elkaar uitgedaagd net iets anders te denken. Als je een kind dat gewoonlijk heel verlegen is enthousiast mee ziet doen dan is dat voor ons onbetaalbaar."

KOSTELOOS EN DUURZAAM Dat het creatief atelier al zo snel in beeld kwam bij de Hilversumse media heeft beiden positief verrast. ,,Ze hadden ons gewoon gevonden via de woorden surprises, kosteloos en duurzaam op social media. Tegenwoordig koopt men materiaal om mee te knutselen in de winkel, het jeugdjournaal wilde de andere kant laten zien. Het is geweldig als kinderen zelf weer meer creatief gaan denken."

OPENINGSTIJDEN Het creatief atelier is open op dinsdag- en donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Peuters van twee tot vier jaar zijn welkom op woensdag- en vrijdagmorgen van 9.30 tot 10.30 uur. Ouders mogen een kopje koffie blijven drinken of kunnen even een boodschap doen.

Het atelier kan tevens handgemaakte traktaties leveren en er kunnen creatieve kinderfeestjes gehouden worden. Kijk voor meer informatie over het atelier op: www.ateliercreab.nl.