• Henrëtte van Breukelen

Ceremonie op Russisch Ereveld

LEUSDEN Georgi Poltavtsjenko, gouverneur van de stad Sint Petersburg, bracht maandag 2 november een bezoek aan het Russisch Ereveld in Leusden. Hij werdvergezeld door een delegatie van meer dan dertig zakenmensen. Niet eerder kreeg het Ereveld zulk hoog bezoek uit Rusland.

De Stichting Russisch Ereveld organiseerde in samenwerking met de Russische ambassade, Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort en de stad Sint Petersburg een ceremonie. Die begint om 10.00 uur. De herdenking aan de Dodeweg 31 is openbaar toegankelijk en iedereen is dus van harte welkom.

De ceremonie bestond uit een kranslegging, een minuut stilte, het spelen van de volksliederen en toespraken van de burgemeester van Leusden (Annemieke Vermeulen), de gouverneur, de nieuwe Russische ambassadeur (Aleksandr Sjoelgin) en Remco Reiding van de Stichting Russisch Ereveld. Reiding liett daarna de graven zien van soldaten uit Sint Petersburg. Op het ereveld aan de Dodeweg liggen in totaal 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie begraven.

Poltavtsjenko komt naar Nederland op uitnodiging van het bestuur van Rotterdam, een zusterstad van Sint Petersburg. Voor de handelsrelatie is vooral de maritieme samenwerking van groot belang. Beide steden hebben een belangrijke haven. In Sint Petersburg - het vroegere Leningrad - zijn bovendien ongeveer 75 Nederlandse bedrijven actief.