• Bij deze prachtige boerderij is er cabaret in de schuur.

    Arnoud J Spaaij

Cabaret Margriet Bolding op houtdag

ACHTERVELD De houtdag op boerderij Groot Zandbrink was altijd al een leuk evenement. Met een cabaretvoorstelling in een boerenloods tussen de bossages langs de Postweg wordt het dit jaar nog attractiever.

Arnoud J Spaaij

Ben Groenendijk organiseert in Amersfoort het Mallejanfestival en kreeg zo de aandacht van de organisatie van de houtdag. Op Groot Zandbrink staat immers een echte mallejan. Het werktuig dat vroeger werd gebruikt om met aangespannen paarden enorme bomen uit het bos te slepen, is natuurlijk zaterdag ook te zien tijdens de houtdag. Groenendijk: ,,De naam van ons festival is eigenlijk een knipoog naar de Lange Jan, de toren in Amersfoort. Maar de naam was dus ook aanleiding om voor de houtdag de voorstelling van Margriet Bolding te verzorgen. Uniek voor zover ik weet."

VAN AMERSFOORT NAAR DRENTHE Cabaretière Margriet Bolding treedt aanstaande zaterdag zelfs drie keer op in een boerenschuur. En helemaal in stijl zijn de voorstellingen ingepast in een prachtige landschapswandeling in het gebied rond boerderij Groot Zandbrink. Bolding speelt een half uur uit haar voorstelling Het Gras bij de Buren. De rode draad is gebaseerd op haar eigen vertrek vanuit Amersfoort naar het platteland van Drenthe. Die verandering is een inspiratiebron voor haar voorstelling. In 2008 won ze zilver op het Amsterdams Kleinkunst Festival.

WANDELING Groenendijk zag de hele voorstelling al eerder: ,,Het is echt een ontzettend leuke en unieke voorstelling van Margriet." Zeker is dat deze prima in het thema van de houtdag past. De landschapswandeling van ongeveer 6 kilometer start vanaf 11:00 uur met onderweg de cabaretvoorstelling. Daarna vervolgt de wandeling met uitleg over bosbeheer van de beheerders van Landgoed De Boom.

OUD EN NIEUW De jaarlijkse houtdag van Agrarische Natuurvereniging Vallei Horstee laat het proces van de houtoogst in zijn geheel te zien, zowel met ambachtelijke technieken als met moderne machines. Zaterdag zijn op het erf en in de nabij gelegen bossen van de boerderij verschillende demonstraties te zien. Van het schillen van slieten, het disselen van hooibergroeden en het knotten van elzensingels tot het zagen van boomstammen met de trekzaag. Er wordt een collectie oude bosbouwwerktuigen getoond, maar er staat ook een moderne zaaginstallatie die balken en planken zaagt uit verse boomstammen.

DEMONSTRATIES MET PAARDEN Voor kinderen zijn er diverse leuke spellen en andere bezigheden. Dierknuffelen is daar wel een van de populairste van. De demonstraties met paarden trekken ook altijd belangstellenden. Die demonstraties zijn dan ook spectaculair. Paarden slepen met bomen en trekken de bomenwagen. Verder is de dorsmachine en aardappel pootmachine in werking te zien. Maar eigenlijk is het deze maand natuurlijk tijd om te oogsten dus op houtdag worden ook aardappels gerooid.

COMPLEET PROGRAMMA Het complete programma is te zien op de website: www.grootzandbrink.nl. Kaarten voor de cabaretvoorstelling kunnen al vooraf besteld worden op de website van het Mallejanfestival: www.mallejanfestival.nl. Houtdag 2018, zaterdag 22 september van 13:00 uur tot 16:30 uur. De wandelingen starten vanaf 11:00 uur. Postweg 2, Achterveld.