• Frits van Breda

Burgemeester en brandweer op kraamvisite

LEUSDEN ,,Komt de burgemeester ook op kraamvisite bij de nieuwe inwoner van Leusden (Florian)?" Dit twitterbericht ontving de gemeente nadat Johan en Susan Birkhoff-Soebiantono melding konden maken van de geboorte van een tweede kind. Grote zus Leonoor heeft er nu een broertje bij.

Frits van Breda

Burgemeester Gerolf Bouwmeester reageerde prompt. ,,Jazeker! We maken vandaag nog een afspraak! Van harte gefeliciteerd met Florian en tot snel!".  De afspraak werd vastgelegd en vorige week was het zover. De burgemeester kwam niet alleen. Hij werd vergezeld door de voorlichter brandveiligheid van de veiligheidsregio Utrecht, Huub Peters.

Het is niet zo dat nu elk gezin dat melding maakt van gezinsuitbreiding bezoek krijgt van de burgemeester of een wethouder. De reden dat het nu wel gebeurde heeft alles te maken met de landelijke Brandpreventieweken. Dit jaar wordt extra aandacht gegeven aan de voorlichting over brandveiligheid aan kersverse ouders. In Leusden was het wachten op een pasgeborene die daadwerkelijk binnen de gemeentegrens ter wereld was gekomen. Natuurlijk  worden er regelmatig pasgeboren kinderen aangegeven bij de Burgerlijke Stand in Leusden.  Het komt echter niet veel meer voor dat er kinderen ook binnen de gemeentegrens geboren worden. De geboorte van Florian werd dan ook aangegrepen om aandacht te besteden aan de brandveiligheidsactie.

Tijdens het kraambezoek bezoek werd al snel duidelijk dat de ouders van Florian wel degelijk hadden nagedacht over de brandveiligheid in hun woning aan het Haverland. De voorlichter kon dan ook direct een slabbetje overhandigen met de tekst "In mijn huis hangen rookmelders".

Dat er aandacht wordt besteed aan de mogelijkheid van brand bij jonge gezinnen is niet toevallig. Uit brandrisicoprofielen blijkt dat deze groep een grotere kans heeft op een woningbrand dan gemiddeld. Jongere ouders gebruiken bijvoorbeeld vaker elektrische apparaten met een hoog brandrisico. Een steekproef heeft uitgewezen dat 40% van de jonge ouders het filter van hun wasdroger niet na iedere droogbeurt schoonmaken. Toch betreft het hier de top 3 veroorzaker van woningbrand. "Daarnaast is het verontrustend dat 50% van de jonge ouders vooraf niet afspreken wie welke kinderen in veiligheid brengt" aldus René Hagen, voorzitter van de Nationale Brandveiligheidsweken.

,,Maak van je roze wolk geen rookwolk" is dan ook de slogan die vermeld staat op het verrassingspakket dat de ouders van Florian overhandigd kregen. Zij kregen het advies om bijvoorbeeld de slaapkamerdeuren te sluiten als je gaat slapen en te testen of je de rookmelders nog kunt horen met de deuren dicht. Het is overigens raadzaam om alle binnen deuren in huis te sluiten als je gaat slapen. Vuur en rook kunnen langer in één ruimte blijven en geven meer kans om veilig te vluchten en te worden gered.

Met een relatief kleine inspanning is de omgeving veiliger te maken zo is duidelijk. Op de site brandweer.nl/rozewolk is over het onderwerp meer informatie te vinden.