• Tom Röben (links), coördinator buurtsportcoaches

    Archief BDUmedia

Bruggenbouwers op het vlak van buurt, onderwijs en sport

LEUSDEN Behalve de jaarlijkse Koningsspelen, de sportinstuif en apenkooien in de schoolvakanties organiseren de buurtsportcoaches de hele week door allerlei sportieve activiteiten in Leusden en Achterveld. Maar wie zijn ze eigenlijk en wat voor rol spelen ze in Leusden?

Mariska Stehouwer

Leusden heeft vijf buurtsportcoaches die de rol van bruggenbouwers vervullen op het vlak van zorg, welzijn, natuur en sport. ,,Eigenlijk werken we op het vlak van de BOS-driehoek; buurt, onderwijs en sport," geeft Tom Röben, coördinator van de buurtsportcoaches aan. ,,Doel van de buurtsportcoaches is om door middel van sport en beweging maatschappelijke doelen te bereiken in de vorm van elkaar ontmoeten." Tegenwoordig zijn de ouderen en hun eenzaamheid vaak in beeld. Eenzaamheid heeft over het algemeen een negatieve lading en zover wil Röben ook niet gaan met hun maatschappelijke doelen. ,,We zorgen voor activiteiten waarbij er ruimte is voor een kopje koffie na afloop maar bovenal staat plezier in beweging voorop."

NIEUWE START Buurtsportcoaches worden betaald door een subsidie die gemeenten jaarlijks aanvragen bij de overheid. ,,Steeds meer gemeenten ontdekken de voordelen van een buurtsportcoach dus de subsidie wordt jaarlijks over steeds meer gemeenten verdeeld. Vooralsnog zijn wij voor een jaar zeker van onze baan." In voorgaande jaren waren de buurtsportcoaches veelal gekoppeld aan de SNO, de sportieve naschoolse opvang. ,,Daar werkten we ook een bepaald aantal uren per week maar het bleef een lastige constructie. Sinds dit jaar zijn wij losgekoppeld van de SNO en maken we als het ware een nieuwe start. We hebben nieuwe activiteiten opgezet en daar waar nodig dragen wij kennis over en delen we onze ervaring. We hebben contacten met de basisscholen, Larikslaan2, de huisartsen en fysiotherapeuten, en de vele verenigingen." Behalve activiteiten organiseren wordt er ook wel eens een adviesvraag bij hen neergelegd of denken zij mee bij multidisciplinaire overleggen.

ASSERTIVITEITSTRAINING Het apenkooien waarbij basisschoolleerlingen met hun ouders in de vakantie een gezamenlijk sportief moment beleven, slaat goed aan. Een bootcamp organiseren voor 12+ zit ook nog in de planning. Naast de wekelijkse activiteiten bieden de buurtsportcoaches ondersteuning bij diverse projecten. Bijvoorbeeld bij de assertiviteitstraining 'Hier ben ik'. ,,Bij deze trainingen voor de leerlingen van groep 6,7 en 8 bieden we wekelijks een thema aan zoals grenzen stellen en dat doen we met sport- en rollenspellen want anderhalf uur alleen maar praten is niet zinvol. Situaties uit de praktijk gaan we dan met elkaar oefenen om zo te leren wat de juiste manier van reageren is. Na acht lessen zijn de jongeren een stuk weerbaarder geworden."

AANGEPAST SPORTEN Op dit moment wordt in kaart gebracht wat er allemaal in de regio gebeurt op het gebied van aangepaste sporten zoals speciale uren voor mensen met het syndroom van Down of met een lichamelijke beperking. ,,Als we alles in kaart hebben gebracht kunnen we zien wat er mist in Leusden en wat we daarin kunnen ontwikkelen. Zaterdag 16 september is de dag van aangepast sporten en dan presenteren we de agenda. In Leusden willen we voor iedereen een voldoende aanbod aan beweging kunnen presenteren. Als er iets mist proberen we dat via samenwerkingsverbanden in Amersfoort of regio te realiseren."

Voor meer informatie kan gekeken worden op www.sociaalplein-leusden.nl of een mail gestuurd worden naar info@bscleusden.nl