• Frits van Breda
  • Frits van Breda
  • Frits van Breda

Brug na tien jaar toch in gebruik

LEUSDEN Eindelijk is het dan zover. Het bruggetje over de Grift, de verbinding tussen Leusden-Zuid en de Tabaksteeg wordt binnen enkele weken in gebruik genomen. De veelbesproken brug ligt er op 23 juni precies tien jaar. Op die datum gaf de toenmalige wethouder Kees de Kruijf destijds het startsein voor de aanleg van de Tabaksteeg. In de tien jaar daarna is er veel gepraat over de afwikkeling van het verkeer in de Tabaksteeg. Aan alle discussies is nu een eind gekomen. Straks kan het snelverkeer, behalve de vrachtauto's, in twee richtingen gebruik maken van de brug tussen Hekkerdreef en Roo van Alderwereltlaan.

Frits van Breda

In de oorspronkelijke plannen was het de bedoeling dat de brug, die is aangelegd bij het winkelcentrum Zuidhoek, gebruikt zou gaan worden voor alle weggebruikers, dus ook het autoverkeer. Zover is het nooit gekomen. Deze brug is alleen voor voetgangers en langzaam verkeer. Om van Leusden-Zuid met de auto naar de Tabaksteeg te komen moet dus een behoorlijke omweg gemaakt worden.

Drie jaar geleden werd het plan gelanceerd om het tot dan toe gesloten bruggetje, tussen Hekkerdreef en Roo van Alderwereltlaan, open te stellen voor verkeer in één richting. Bewoners van Leusden-Zuid waren daar geen voorstander van. De Bewoners-Adviesgroep Tabaksteeg werd in het leven geroepen om een advies uit te brengen. Veel opties werden bekeken om tot een goede en acceptabele verkeersafwikkeling te komen tussen Leusden-Zuid en de Tabaksteeg. Voor wat betreft de brug over de Grift werd geadviseerd om verkeer in twee richtingen mogelijk te maken. Deze suggestie sloot goed aan bij de ideeën van de beleidsmakers op het gemeentehuis.

Voor fietsers komt er even verderop een aparte brug ter hoogte van de Van Diepenheim Scheltuslaan. De noodverbinding van betonnen platen, die enkele jaren dienst heeft gedaan, kan dan verdwijnen. Aan de gecompliceerde verkeerssituatie aan het begin van Hekkerdreef en Roo van Alderwereltlaan komt nu een einde. Wethouder Erik van Beurden wil graag aandacht besteden aan de ingebruikneming van de tien jaar oude brug. "Dat gaat niet met groot vertoon en tromgeroffel gebeuren" zegt hij bij voorbaat. Het realiseren van een goede oplossing heeft ook wat hem betreft veel te lang geduurd.

BEN PON BAAN Ook bij de kruising van Groene Zoom en Ben Pon Baan gaat er binnenkort wat veranderen. Vijf jaar geleden kregen bewoners van Leusden-Zuid al te horen dat het fietspad langs de (toen nog) Maanweg over het Ponlijntje doorgetrokken zou worden naar de Bavoortseweg. Het fietspad zou een kortere en veiliger route naar het zwembad betekenen. Wel moesten er extra spoorbomen komen voor de fietsers. Eerste helft van 2012 zou alles gerealiseerd zijn, zo kreeg men te horen. Tot op heden is daar niets van terechtgekomen. "Nog dit jaar is het fietspad er en zijn de spoorbomen geplaatst", belooft wethouder Van Beurden. Als het aan hem ligt rijdt ook binnen niet al te lange tijd het vrachtverkeer, dat auto's van en naar Pon vervoert, via de Ben Pon Baan. Voor het zover is moet eerst een derde spoor aangelegd worden om de dagelijkse trein te kunnen lossen.