• Oprichtster van de breiclub is de 85-jarige Gerda Epskamp-Egink.

    Mariska Stehouwer

Breien en haken voor het goede doel

LEUSDEN Afgelopen september is er een nieuwe breiclub van het Nationaal Ouderenfonds gestart in Leusden, aan de Geertrudishof 29. Oprichtster van deze breiclub is de 85-jarige Gerda Epskamp-Egink. ,,Ik brei al jarenlang en ben ook lid geweest van andere breiclubs, maar nadat mijn man vorig jaar is overleden na een aantal intensieve jaren vol zorg, wilde ik nog zo graag een breiclub voor mijzelf beginnen, gekoppeld aan een goed doel. Niet alleen omdat ik heel graag brei, maar als je ouder wordt is het belangrijk om onder de mensen te blijven. Op de laptop kwam ik via verschillende websites bij het Nationaal Ouderenfonds terecht en zij waren juist op zoek naar initiatiefnemers om een breiclub op te richten. Ik heb gelijk de telefoon gepakt."

Mariska Stehouwer

En dat was het begin van de breiclub. Het Nationaal Ouderenfonds geeft via social media aandacht aan de breiclub en de breiclub heeft via het fonds de beschikking gekregen over breipennen en diverse bollen wol, maar ook zelf zamelen de dames wol in. ,,Mochten mensen thuis nog bollen wol hebben, alles is welkom. Wij breien veel verschillende artikelen die we verkopen. De opbrengst hiervan gaat weer naar het Nationaal Ouderenfonds."

HANDWERKDOCENTE Sitty van de Pijpekamp is ook elke maandagmiddag aanwezig en als nog werkzame handwerkdocente helpt zij waar nodig. ,,Tegenwoordig leert bijna niemand meer handwerken dus iedereen die geïnteresseerd is, ook als je nog niet kan haken of breien, is welkom op deze breiclub. We helpen je graag op weg en we leren ook weer veel van elkaar. Op dit moment hebben we ongeveer zeven dames. Meer geïnteresseerden zijn welkom, ook heren en leeftijd maakt ook niet uit. Het leuke is dat er een aantal dames één keer kwam kijken en zij zijn gewoon gebleven omdat het ook gezellig is met elkaar."

HOBBY MARKET De breiende en hakende dames moesten in korte tijd flink hun best doen. Om hun breiclub en het Nationaal Ouderenfonds in Leusden meer bekendheid te geven hadden ze een kraam geregeld op de Hobby Market afgelopen zaterdag. ,,Om genoeg artikelen te hebben voor de verkoop hebben we hard gewerkt met z'n allen. Voor de verkoop maken we bijvoorbeeld Spaanse sloffen met antislipzool en voor de koudere dagen hebben we brede haarbanden gemaakt in vele kleuren. Voor baby's zijn er, behalve babymutsjes en -slofjes, ook ballen gemaakt bestaande uit zeven gebreide stukken waardoor de bal goed is vast te houden door de kleintjes."

De breiclub komt bij elkaar in 'De Kit' aan de Geertrudishof 29 op maandag van 14.00 tot 17.00 uur, maar men kan ook later komen of eerder weg, net hoe het uitkomt. Kosten zijn 2,00 euro per keer en dan krijgt men onbeperkt koffie en/of thee en gebruik van materiaal. Bij interesse zijn mensen welkom om te komen kijken, aanmelden kan telefonisch via 033-4941102 of 06-40707015. Via de mail kan ook: gjepskampegink@gmail.com.