• Afas
  • Afas
  • Afas
  • Afas
  • Afas

Bouw AFAS Experience Center gestart

LEUSDEN Iedereen die vanaf de A28 Leusden binnen-komt, ziet aan de linkerkant direct het indrukwekkende kantoorgebouw van AFAS. AFAS Software BV werd in april 1996 opgericht door twee ondernemers met een uitgebreide ervaring op het gebied van automatisering: Ton van der Veldt en Piet Mars.De huidige huisvesting is inmiddels onvoldoende om iedereen een werkplek te bieden.

Frits van Breda

In het eigen theater, Da Vinci, is plaats voor 285 bezoekers. Inmiddels te klein om het eigen personeel, dat inmiddels gegroeid is tot zo'n vierhonderd medewerkers, een plaats te bieden. De oplossing is in zicht. Begin september is aan de overkant van de huidige vestiging begonnen met de bouw van het AFAS Experience Center, een voor Nederland unieke combinatie van kantoor, theater en restaurant.

Dat AFAS naar de overkant gaat verhuizen is redelijk snel besloten. Ton van der Veldt, inmiddels lid van de Raad van Bestuur, weet het nog precies. ,,In 2011 stonden we voor het raam en zagen dat de grond van de Bankgirocentrale te koop was. Laten we die grond kopen zeiden we tegen elkaar." Een paar maanden later kreeg architect Steef van der Veldt, de broer van het bestuurslid de opdracht om een plan uit te werken. Op de in totaal 44.500 m² moest het nieuwe AFAS-complex komen.

AFAS heeft inmiddels een grote naamsbekendheid in Nederland, vooral omdat het bedrijf haar naam verbindt aan bijvoorbeeld de Alkmaarse eredivisie voetbalclub AZ. De naam AFAS prijkt in grote letters op het stadion en de spelers dragen de naam van de sponsor op hun shirt. Ook het Circustheater in Scheveningen heeft enkele jaren geleden haar naam verandert in AFAS Circustheater. Ook de Heineken Music Hall in Amsterdam is niet meer. Sinds begin dit jaar staat er AFAS Live op de gevel van het evenementengebouw. In alle drie de gevallen betreft het sponsoring.

In Leusden krijgt AFAS de beschikking over een eigen 'Experience Center'. Wie Leusden binnenkomt vanaf de A28 wordt straks verrast door een grote, transparante koepel op de hoek van de Randweg en Groene Zoom. Een in het oog springend bouwwerk is de foyer die toegang biedt tot de theaterzaal, met plaats voor circa 825 bezoekers. Een vijftal kleinere zaaltjes voor 50 tot 100 gasten zullen worden gebruikt voor presentaties en trainingen.

VOORSTELLINGEN Het voornemen is om in het theater een podium te bieden aan langlopende voorstellingen. Gedacht wordt aan periodes van één tot twee jaar. Concurrentie met bijvoorbeeld theater de Flint in Amersfoort zal er niet zijn. ,,We hebben goed overleg met hen en zijn zelfs sponsor van een zaal", benadrukt Van der Veldt. Met Stage Entertainment, eigenaar van het AFAS Circustheater in Scheveningen en het Beatrixtheater in Utrecht, wordt gepraat over een mogelijke samenwerking. Het theater zal voor het publiek niet toegankelijk zijn tijdens werkuren. Dan wordt de ruimte uitsluitend gebruikt door AFAS voor het ontvangen van relaties en het houden van presentaties.

RESTAURANT Direct 'achter' de theaterzaal is het restaurant waar ruimte is voor 680 gasten. De Leusdense horeca hoeft zich niet ongerust te maken. Het restaurant is alleen toegankelijk voor eigen medewerkers en bezoekers van het theater. Ton van der Veldt, die zich bezighoudt met de ontwikkeling van het nieuwbouwproject spreekt over 'verwennen' als hij denkt aan de bezoekers. Hij stelt zich voor dat er overdag presentaties of trainingen plaatsvinden voor klanten die dan hun partner kunnen uitnodigen om 's avonds naar Leusden te komen voor het diner en het bijwonen van een voorstelling.

Tussen restaurant en hoofdkantoor is er een doorloopruimte, 'het Atrium'. Hier zal ruimte zijn voor het organiseren van kleine beursjes of exposities. Het grote kantoorgebouw gaat straks beschikken over circa zevenhonderd 'werkplekken'. Het betreft zogenaamde 'flexplekken' omdat de meeste medewerkers niet de beschikking hebben over een vaste plek in het gebouw. De directie van AFAS gaat ervan uit dat er al snel niet voor iedereen een plaats zal zijn in het kantoorpand. ,,We verwachten de komende tien tot vijftien jaar te groeien tot een bedrijf met duizend medewerkers".

Wie straks over de Randweg langs het AFAS Experience Center rijdt zal zien dat er veel water is rond het complex. Meer dan een kwart van het gebied is straks gevuld met water. Op een 'eiland' wordt ruimte gemaakt voor buitensportactiviteiten.

PARKEREN Parkeerproblemen worden niet verwacht. Onder het hele gebouwencomplex komt een parkeergarage met twee lagen. In totaal kunnen er 780 auto's terecht. Niet alle bezoekers zullen gebruikmaken van dezelfde ingang. Theater- en restaurantbezoekers zullen via de Olmenlaan naar binnen kunnen. Bezoekers voor AFAS zullen gebruik gaan maken van de hoofdingang nabij de Zwarteweg, waar straks een rotonde zal worden aangelegd.

Aanvankelijk was de planning om direct in het nieuwe jaar te beginnen met de bouwwerkzaamheden. Bouwbedrijf Dura Vermeer en HOMIJ Technische Installaties konden echter al op 1 september aan de slag. De bouw gaat naar verwachting drie jaar duren. De verhuizing staat voor begin januari 2021 op de agenda.

Over de totale kosten die met de hele operatie zijn gemoeid wil AFAS geen uitspraak doen. Wat er met de huidige kantoor van AFAS gaat gebeuren is niet bekend. ,,We hebben een breed netwerk van partners die wellicht zouden kunnen huren en/of kopen", aldus Ton van der Veldt.