• Henny van den Brink (l) en Miranda van Gestel met een aantal kleurrijke Bosnische sloffen

    Mariska Stehouwer

Bosnische sloffen voor warmte

LEUSDEN Vier vrouwen, waaronder de Leusdense Miranda van Gestel en Henny van den Brink uit Eemnes vertrokken jaarlijks voor een week vrijwilligerswerk naar het door oorlog geteisterde Bosnië. De jaarlijks terugkerende weken leidde tot een hechte band met vier Bosnische vrouwen met wie Van Gestel en Van den Brink een sloffenactie hebben opgezet onder het motto 'Zij bij de warme kachel, wij warme voeten'.

Mariska Stehouwer

Het raakt de vrouwen nog steeds als zij een bezoek brengen aan Bosnië. ,,De gevolgen van de oorlog zijn er nog steeds zichtbaar en voelbaar. Mannen en zonen zijn omgekomen waardoor er veel vrouwen alleen zijn. Zodra je daar de dorpen binnenkomt voel je de zwaarte die de mensen met zich mee dragen. In de grote steden zijn er al wel verbeteringen zichtbaar, maar in de dorpen daaromheen is een grote groep mensen die zich moeilijk weet te redden. De politieke situatie is daar zo ingewikkeld dat er nauwelijks zicht op vooruitgang is."

REIKI De vier vriendinnen ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens de Reiki trainingen voor de organisatie Reiki World Wide en gingen gezamenlijk jaarlijks voor een week naar Bosnië. Zij bezochten voornamelijk vluchtelingenkampen, kindertehuizen en centra voor getraumatiseerde vrouwen. ,,Onze organisatie had als uitgangspunt 'Al redden we maar één kind, één mens dan hebben we al iets bereikt'. We zijn voornamelijk in Tuzla, Sarajevo, Srebrenica en Potocari geweest, plaatsen waar het leed onbeschrijflijk was." Door Reiki, het overdragen van energie, konden zij een moment van ontspanning en troost teweeg brengen bij de Bosniërs. Na een tiental jaren besloot de organisatie het aandachtsgebied te verleggen naar Irak.

GROEIEN ZELFVERTROUWEN Uit belangstelling hoe het met de mensen in Bosnië verder was gegaan zijn ze op eigen initiatief teruggegaan in de hoop de mensen in betere omstandigheden aan te treffen. ,,Een grote groep mensen heeft geen toegang tot de verbeteringen. Zij hebben weinig tot geen werk en geen sociale voorzieningen, maar moeten wel leven met de traumatische gevolgen van de oorlog voor hun persoonlijk leven. Afgelopen september kwamen wij tot de ontdekking dat de mensen die wij in het verleden geholpen hadden geen geld hadden voor de verwarming terwijl het buiten min twintig graden kan zijn. Al pratende met elkaar besloten we iets voor elkaar te betekenen. In Bosnië is het gebruikelijk om binnenshuis sloffen te dragen. Deze authentieke sloffen worden nu door een groepje vrouwen gebreid en door ons in Nederland verkocht voor 10 euro per paar. De opbrengst gaat geheel en rechtstreeks naar de Bosnische vrouwen. Door het breien en de inkomsten zie je hun zelfvertrouwen groeien. Het geeft ze een doel en dus weer perspectief. Hier zijn de kopers van de Bosnische sloffen blij om met hun aankoop een klein beetje te kunnen helpen."

,,Op dit moment hebben wij al 150 paar Bosnische sloffen verkocht via familie en vrienden. We moeten nu verder gaan denken om de verkoop structureel te maken, zodat warmte gegarandeerd is tijdens de komende winters voor de groep Bosniërs."

Mail bij interesse in de sokken of voor meer informatie naar mirandavg30@kpnmail.nl.