• Op 302 van de 919 parkeervakken is straks het gebruik van een parkeerschijf verplicht. Deze blauwe zone is vanaf 1 maart van kracht.

    Foto Rinus van Denderen

Blauwe zone in de Hamershof

LEUSDEN Inwoners van Leusden die hun boodschappen doen in winkelcentrum de Hamershof kunnen daar vanaf volgende maand nog dichterbij de winkels parkeren. Rond en in het winkelcentrum wordt dan op bepaalde plekken een blauwe zone voor parkeren ingesteld. De maatregel gaat op 1 maart in.

Concreet betekent dit voor klanten en bezoekers van het winkelcentrum dat zij naast dichterbij de winkels parkeren ook minder lang naar een parkeerplekje hoeven te zoeken en maximaal drie uur onbezorgd en gratis op hun plek kunnen (blijven) staan.

EERSTE STEEN Wethouder Patrick Kiel en voorzitter van de winkeliersvereniging Hamershof Gerrit Wildeboer legden maandag symbolisch een eerste blauwe tegel aan de Kramershilt. De blauwe tegels worden de komende periode aangelegd zodat per 1 maart de blauwe zone parkeren in het winkelcentrum kan ingaan.

PARKEERSCHIJF Op 302 parkeerplaatsen moet vanaf 1 maart verplicht een parkeerschijf worden gebruikt. In het gebied blijven 617 'vrije' parkeerplaatsen voor bewoners en andere langparkeerders over; negentien parkeerplaatsen nabij De Spinnerij zijn voorbestemd aan vergunninghouders.

De regel voor het parkeren in de blauwe zone van de Hamershof is dat er van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 18.00 uur geparkeerd kan worden voor de maximale parkeertijd van drie uur. De zone is te herkennen aan de blauwe stoeptegels.

De blauwe zone wordt ingevoerd op de volgende parkeerterreinen: De Mulderij (60 plaatsen), De Smidse (boven vrij, onder 77 plaatsen blauwe zone), De Smidse bij De Korf/De Tuin (61 plaatsen), De Twijnderij blijft boven vrij en in het onderste voorste deel komen 63 'blauwe' plaatse, Kramershilt (41 plaatsen).

De invoering van de blauwe zone is tot stand gekomen door een goede samenwerking tussen de gemeente, winkeliers en een vertegenwoordiging van bewoners.

PARKEERDRUK Projectwethouder Hart van Leusden Patrick Kiel zegt: ,,Het blijkt dat de parkeerdruk in en rond de Hamershof op sommige plaatsen en tijdstippen hoog is, terwijl elders in het gebied wel ruimte is. We kunnen de druk veel beter spreiden over het gebied. Ik ben blij en heel tevreden dat we in goed overleg met alle partijen voor het gebied een blauwe zone voor parkeren kunnen instellen."

GRATIS Ook de voorzitter van de winkeliersvereniging, Gerrit Wildeboer, is een tevreden man: ,,De blauwe zone in de Hamershof gaat ervoor zorgen dat de beste parkeerplaatsen voor onze klanten beschikbaar komen en dat ze niet meer lang naar een parkeerplek hoeven te zoeken. Maar misschien wel het grootste voordeel is dat het in het winkelcentrum gratis parkeren blijft."