• Andriy Nazarenko helpt bij het uitladen van de bus uit Nederland.

    WALO

'Bezoek opsteker voor weeskinderen'

ACHTERVELD Elke zomer bezoeken vrijwilligers van Wisselwerking Achterveld Leusden Oekraïne weeshuizen in Ternopil. WALO werkt daarvoor samen met het lokale Orphans' Future.

Arnoud J Spaaij

Inmiddels voor de achtste keer bezochten jongeren uit Achterveld en Leusden weeskinderen in de Oekraïne. Een groep van zeven vrijwilligers was van 9 tot en met 21 juli op twee locaties in de regio van Ternopil en organiseerden er diverse activiteiten voor ongeveer zeventig weeskinderen.

Directeur Andriy Nazarenko van Orphans' Future bracht recent namens de weeskinderen de waardering over voor de inzet vanuit Nederland. Nazarenko onderhoudt de diverse contacten die zich niet beperken tot Nederland maar zich ook uitstrekken tot de Verenigde Staten en Australië. Orphans' Future zet zich voor Oekraïense weeskinderen en probeert daarvoor zoveel mogelijk middelen in te zetten. De bezoeken vanuit Nederland gaan veelal gecombineerd met het brengen van diverse spullen die in de weeshuizen en op scholen kunnen worden gebruikt.

FIETSEN Eerder dit jaar ging in maart echter een aparte vrachtwagen vol met tweedehands fietsen naar Ternopil. Nazarenko: ,,Die fietsen zijn ontzettend goed besteed. Inmiddels rijden er tientallen kinderen blij rond op de fietsen uit Nederland." In juli dus wederom een bus vanuit Leusden naar Ternopil. De vrijwilligers organiseerden activiteiten die uiteen liepen van vrijetijdsbesteding tot leerzaam. Niet onbelangrijk om te noemen vindt Andriy Nazarenko: ,,Naast de activiteiten is het bezoek uit Nederland een kans voor de kinderen om hun levensverhalen te delen met nieuwe vrienden. Natuurlijk met behulp van vrijwilligers van Orphans' Future, zodat de wezen als bonus meekrijgen dat ze communiceren in Engels en een beetje Nederlands."

SLECHTE POSITIE De minderbedeelde weeskinderen hebben in de Oekraïne nog altijd een slechte sociale positie. ,,Zo is het nog altijd", legt Nazarenko uit. ,,Deze kinderen verblijven in de zomervakantie bijna allemaal in een zomerkamp dat door de overheid is gefaciliteerd en de kinderen moeten zich zelf zien te vermaken. Het bezoek van de Nederlandse vrijwilligers is dus een echte opsteker en een enorme onderbreking van een tamelijk saaie en doelloze zomer."

Niet alleen brengt WALO spullen mee, ook de leermiddelen en spellen die worden gebruikt bij de activiteiten blijven achter in de Oekraïne. WALO weet dat te financieren door een tomeloze inzet van de Leusdense en Achterveldse vrijwilligers. Vooral de kerstmarkt die ieder jaar in en om de Sint Jozefkerk in Achterveld wordt georganiseerd is een belangrijke fundering om alle activiteiten te ondersteunen. Die kerstmarkt staat ook nu weer op de agenda op zondag 17 december.

Orphans' Future is ontzettend dankbaar voor wat WALO al jaren doet. Toch kan de zeer betrokken Nazarenko niet nalaten namens de weeskinderen een extra dankbetuiging uit te spreken: ,,Een grote gift. Omdat de Nederlandse vrijwilligers ieder weeskind behandelen met liefde, zorg en als een waardevol jong mens. Dat geeft de kinderen extra zelfvertrouwen."