• Henny en Johan ten Donkelaar organiseren de middag samen met de tuinders.

    Mariska Stehouwer

Bezichtigingsdag bij volkstuinen

LEUSDEN Het volkstuincomplex 'de Punt' opent zaterdag 13 juli tussen 13.00 en 17. 00 uur haar deuren voor belangstellenden. Henny en Johan ten Donkelaar organiseren deze middag samen met tuinders van het complex. Iedereen is welkom om te kijken en de zintuigen te prikkelen door te proeven van eigengemaakte jam en de verschillende bloemen en kruiden te ruiken.

Mariska Stehouwer

Van april tot september opent de tuin elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur haar deuren voor geïnteresseerden. Vaak is tuincommissaris Dick van Garderen aanwezig om vragen te beantwoorden en zijn vrouw Agnes en andere vrijwilligers zorgen voor een kopje koffie bij de tuinwinkel. ,,We organiseren deze middag om geïnteresseerden kennis te laten maken met een volkstuin in volle bloei. Er is ook een bijenkorf te zien en er is informatie aanwezig over de Bijen- en Vlindertuin en het nieuw te ontwikkelen Voedselbos in Leusden.

De vereniging volkstuinencomplexen Leusden, VVCL, heeft twee locaties in beheer: de Punt aan de Kanaalweg en de Valeriaan aan de Lapeerseweg. Bij interesse in een eigen moestuin meld je je aan bij de secretaris van de vereniging. In oktober wordt duidelijk of er tuinders gaan stoppen en of er wel of niet een wachtlijst ontstaat. ,,Mensen vergissen zich vaak nog hoeveel tijd en energie een moestuin vraagt", geeft tuinder Ten Donkelaar aan. ,,Dan beginnen ze enthousiast, maar zien ze al snel dat de tijd ontbreekt en wordt de tuin binnen een jaar weer opgezegd." Chemische bestrijdingsmiddelen mogen niet gebruikt worden dus het tuinieren is intensiever. ,,Soms is een tuinder tijdelijk niet in staat om voor zijn of haar eigen tuin te zorgen door bijvoorbeeld ziekte of een ongeluk. De tuincommissaris zoekt dan met andere tuinders naar een oplossing om de tuin netjes te houden."

VOEDSELBANK Het echtpaar Ten Donkelaar is sinds 1997 al aanwezig op de Punt. Henny had een stuk tuin met bloemen en een kasje met tomaten en druiven en Johan zaait en oogst groenten in de kas en volle grond. Na er even tussenuit te zijn geweest heeft hij nu weer een nieuw stuk tuin onder zijn hoede. ,,Mijn buurman tuinder komt uit China en hij laat mij weer nieuwe groenten zoals de chayote zien en proeven. Hij maakt ook zijn eigen atjar. Zo leren we van elkaar als tuinders." Op het volkstuincomplex is een stuk tuin gereed gemaakt en ingezaaid waarvan de oogst ten goede komt aan de Voedselbank. ,,Elke donderdag wordt de oogst verzameld. Ook leveren tuinders die veel oogst hebben een deel in voor de Voedselbank."

BUURKRACHT ALANDSBEEK Vanuit de wijk Alandsbeek wordt een excursie voor geïnteresseerde wijkgenoten georganiseerd. De tuinders Fons en Alie de Jonge en Fleur de Velde Harsenhorst verzamelen 13 juli om 13.00 uur op het veldje aan de Karekiet voor een wandeling naar de Punt. Opgave via buurkrachtalandsbeek@gmail.com.

Meer informatie over de volkstuinvereniging is te vinden op volkstuinvereniging-leusden.nl. Er is bij het volkstuincomplex beperkt ruimte voor auto's, dus een bezoek op de fiets wordt op prijs gesteld. De toegang is gratis.