• Unieke beelden uit een film van de het overleg in De Moespot over de voedseldropping in 1945.

    archief (Arnoud J Spaaij)

Beurs over Tweede Wereldoorlog in Achterveld

ACHTERVELD Er is al heel veel vastgelegd over de Tweede Wereldoorlog. Vooral alle grote verhalen en juist daarom houdt de Documentatiegroep '40-'45 zich ook bezig met de lokale geschiedenis uit WO II. Zaterdag 26 januari houdt de organisatie een beurs in Achterveld. Speciaal om kennis te delen.

Arnoud J Spaaij

Teun Oortgiesen, bestuurslid van de vereniging, is zelf verzamelaar van documenten uit de oorlog. Maar de interesses van de verschillende bezoekers zijn divers, vertelt Oortgiessen. ,,Heel uiteenlopend en daarom is de beurs ook in het midden van het land. We organiseerden het lange tijd in een locatie in Voorthuizen, maar die gaat dicht en daarom houden we de beurs vanaf nu in De Moespot." Het oog van de organisatie viel op De Moespot vanwege de historische achtergrond. Oortgiesen: ,,Ja het is een historische locatie. Onze voorzitter Hans Onderwater schreef veel over de voedseldroppingen. In De Moespot werden de onderhandelingen gehouden tussen de geallieerden en de Duitsers."

Vier tot vijf keer per jaar is er een beurs van de Documentatiegroep '40-'45 en daarnaast komt de vereniging nog een per jaar bij diverse musea in het land. De vereniging is dus op meerdere plaatsen actief.

MILITARIA De Documentatiegroep '40-'45 is in 1963 opgericht als vereniging van verzamelaars van documentatie en militaria, maar tegenwoordig is het merendeel van de leden vooral geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De Documentatiegroep '40-'45 heeft zo'n zevenhonderd leden, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. Oortgiessen: ,,We hebben leden van diverse pluimage. Onderzoekers, musea, Battlefield Tour-mensen of gewoon verzamelaars. Oorspronkelijk organiseerden we een militariabeurs. Nu zijn we meer specifiek gericht op historie en geschiedenis."

LOKALE VERHALEN Van Oortgiessen gaat verder: ,,We zijn erg opzoek naar lokale verhalen. Dergelijke boeken zijn heel gewild. Naar de 29 delen van meneer De Jong kijkt niemand om. Maar als 'Achterveld in oorlogstijd' zou bestaan dan zouden er heel veel mensen in geïnteresseerd zijn."

KENNIS DELEN De groep werkt dan ook echt aan het vastleggen van historie. Daarvoor werkt men samen met grote, maar vooral ook met kleine musea en plaatselijke historische verenigingen. Oortgiessen: ,,Wij hopen natuurlijk dat er vooral ook mensen uit de omgeving komen. Er staan mensen met boeken, pamfletten en documenten. Daarmee ontstaan gesprekken waar we veel informatie uit kunnen halen. Ik denk dat de beurs zo ook een toegevoegde waarde heeft voor de omgeving. Ons hoofddoel is dan ook dat kennis gedeeld wordt."

Er is een speciale bijeenkomst voor mensen die geïnteresseerd zijn in alles wat te maken heeft met postzegels in relatie tot WO II, georganiseerd door Robert Daggelders.

Cultureel Centrum De Moespot zit aan de Jan van Arkelweg 6 in Achterveld. De beurs duurt van 9.00 tot 12.00 uur. Filateliebeurs vanaf 13.00 uur. De entree is gratis.