• 122 Mediagroep

Bestrijding 'gevaarlijke' rups

LEUSDEN Het seizoen van de 'gevaarlijke' eikenprocessierups (EPR) is in volle gang. Tussen ongeveer half mei en eind juli laat de rups zich op eikenbomen zien, waarvan er in Leusden ongeveer negenduizend staan. Deze zijn allemaal vatbaar om slachtoffer te worden van de ERP.

Leusden is voor snoeionderhoud in drie gebieden verdeeld, waar de eikenbomen eens in de drie jaar worden gesnoeid. Dit jaar in de wijken De Wetering en Alandsbeek. De bestrijding wordt uitgevoerd in juni en juli. Daarna zijn de vlinders uitgevlogen en is de kans op overlast beperkt. Wie een nest of rupsen heeft gespot bij een school of speelplaats kan dit melden bij de gemeente.

De gemeente laat de nesten verwijderen bij scholen en speelplaatsen en in wijken die de aannemer dit jaar gaat snoeien. Ze zuigen de rupsen en de nesten op uit de bomen. Ook grote nesten, waarbij de kans is dat zij naar beneden vallen, worden verwijderd. Particuliere eigenaren van een eikenboom met ERP dienen zelf een bestrijdingsbedrijf in te schakelen.

Na contact met de brandharen van de eikenprocessierups, kunnen mensen en honden klachten krijgen zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Voor wie in de omgeving woont of vaak in een omgeving komt waar eikenbomen staan, is het verstandig de kinderen te waarschuwen voor de rupsen en de hond in de gaten te houden. Als ze in aanraking komen met de rupsen is het advies om niet te krabben, de plekken af te spoelen met water en kleding op minimaal 60 graden te wassen.