• Stichting Russisch Ereveld

Bankje bij monument gestolen

LEUSDEN Enkele dagen voor de herdenking van de moord op zevenenzeventig Sovjetsoldaten is het bankje bij het monument gestolen. ,,We zijn hierover verontwaardigd'', zegt Remco Reiding van de Stichting Russisch Ereveld. ,,Dit is ongevoelig en onfatsoenlijk.''

Ook bij Kamp Amersfoort heerst onbegrip en verontwaardiging over de vermoedelijke diefstal. ,,Eén van onze medewerkers zag deze week ineens dat het bankje was verdwenen. Onbegrijpelijk'', zegt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort.

NIEUW Het bankje was één van de 275 exemplaren die Van Lanschot op bijzondere plekken in het land liet plaatsen vanwege het 275-jarige bestaan van de bank. De gemeente Leusden, verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van het monument, heeft na overleg met Kamp Amersfoort vandaag al een nieuwe bank geplaatst bij monument Koedriest. ,,Maar we hopen dat de dader zich bedenkt en het originele bankje - al dan niet anoniem - terugbrengt'', aldus Meershoek.

Zondagochtend vroeg worden bij het monument zevenenzeventig kaarsjes geplaatst ter nagedachtenis aan de zevenenzeventig Sovjetsoldaten die er precies vijfenzeventig jaar geleden werden doodgeschoten.