• De deelname van schoolkinderen geeft een vrolijke stoet.

    Arnoud J Spaaij

'Avondvierdaagse op klompen blijft het leukst'

ACHTERVELD Voor de dertiende keer en met succes; de Achterveldse Klompenavondvierdaagse wordt volgende week weer door en om het dorp gelopen. Een avondvierdaagse die niet alleen prachtige routes heeft, maar ook de aangename rust van een niet al te groot evenement.

Arnoud J Spaaij

Traditioneel wordt de avondvierdaagse van Achterveld op klompen gelopen of op klompschoenen of laarzen. ,,Zo zijn we wel begonnen", zegt Kees van Stokkum, medeorganisator en zelf enthousiast wandelaar. ,,Maar inmiddels loopt het merendeel van de wandelaars daar niet meer op. Gelukkig kiest een aantal deelnemers nog steeds voor het lopen op klompen, vooral op de vrijdag bij de intocht. Dat blijft toch het leukst."

De routes voeren voor een groot deel over onverharde paden en wegen. Het platteland heeft vanouds veel paadjes die vroeger werden gebruikt als snelle doorsteek van de ene naar de andere boerderij. Ook wordt gebruik gemaakt van de nieuwe mogelijkheden langs de meanderende Modderbeek.

RESPECT Wandelen door de natuur en directe omgeving vraagt om respect voor mens, natuur en eigendom van anderen. Dat geldt ook met nadruk voor de rustpunten onderweg waar consumpties worden verstrekt. Vanwege de omgeving waar de routes doorheen gaan, mogen er geen huisdieren mee, ook niet aangelijnd. De routes die worden gelopen zijn op papier uitgewerkt en worden bij de start verstrekt.

KLEDING EN KLOMPEN De 10 kilometer start iedere avond vanaf 18.00 uur. Deelnemers die per avond 5 kilometer lopen starten om 18.30 uur. Het startpunt is de sporthal aan de Walter van Amersfoortstraat in Achterveld. Dinsdag 22 mei wordt de eerste etappe gelopen. De intocht in Achterveld, die op vrijdag 25 mei is aansluitend aan de laatste etappe, is omstreeks 20.30 uur. En naast op klompen lopen, mogen deelnemers dan ook hun best doen om mooie of leuke kleding te dragen. Een traditie die in Achterveld ook erg mooie bijdrages aan de avondvierdaagse heeft geleverd.

MEEDOEN Voorinschrijving is mogelijk via achterveldseklompenA4d@xs4all.nl. Men dient dan naam, adres, telefoonnummer en wandelafstand op te geven. Meedoen kost 6,50 euro per persoon, daarbij zijn consumpties van de vier avonden inbegrepen. In de wandelweek kan tussen 18.00 en 19.00 uur ook aan de starttafel worden ingeschreven. De deelname kost dan 7,50 euro voor de gehele avondvierdaagse. Een deel ervan meewandelen is ook mogelijk voor 2 euro per avond. De Achterveldse avondvierdaagse is aangesloten bij de Sticht Gooise Wandelsport Bond.

ORGANISATIE De Achterveldse avondvierdaagse heeft een comité dat de tocht grondig organiseert. Het team zocht en vond dit jaar versterking, vooral voor de begeleiding op de rustpunten. Van Stokkum: ,,We mochten recent vijf nieuwe vrijwilligers verwelkomen." Een stop op nieuwe vrijwilligers is er echter nog niet ondanks de nieuwe aanwas. ,,Nee", lacht Van Stokkum, ,,nieuwe mensen mogen zich natuurlijk aanmelden om te helpen. Al is het maar omdat wij ook wel een keer willen meelopen."