• Van 18 tot en met 21 juni wordt er weer gewandeld.

    Rinus van Denderen

'Avondvierdaagse is echt onderdeel van Leusdense samenleving'

LEUSDEN Eind mei kwam de organisatie van de Avondvierdaagse Leusden samen met het kernteam van vrijwilligers. Op hun verzoek schoven de wethouder van sport, Wim Vos en een correspondent van de Leusder Krant aan om te horen wat er de komende editie van 18 tot en met 21 juni staat te gebeuren.

Mariska Stehouwer

Carel Martens, verantwoordelijk voor routes en algemene zaken gaf een korte presentatie in woord en beeld van de avondvierdaagse sinds 2017. Er was toen een situatie ontstaan dat de organisatie niet meer verder ging en een nieuwe organisatie in korte tijd flinke stappen moest zetten om de avondvierdaagse toch in Leusden door te kunnen laten gaan. ,,Zonder de samenwerking van een aantal enthousiaste mensen en de gemeente, hadden we niet zo snel in 2017 de avondvierdaagse neer kunnen zetten." Wethouder Vos kon alleen maar toejuichen dat Leusden een avondvierdaagse van dit formaat kent.

TOENAME INDIVIDUELE LOPERS Helga Martens, die de inschrijving voor haar rekening neemt, gaf aan dat er een strakke planning gemaakt is voor de online aanmeldingen via de scholen. ,,Als wij de inschrijvingen binnen hebben, dan komt voor ons pas het werk, namelijk het tellen en bestellen van de hoeveelheid medailles en de kruisjes." Dat wandelen populair is merkt ze aan een toename van het aantal individuele lopers. ,,Niet alleen scholen en verenigingen lopen mee, maar ook wandelliefhebbers die graag wandelen in eigen omgeving. Op de eerste avond van de vierdaagse is het ook nog mogelijk om je in te schrijven."

SAMENWERKINGEN Tijdens de laatste matchbeurs maakte de organisatie nog een aantal matches die tijdens de avondvierdaagse tot uitvoer komen. Martens: ,,Steeds meer Leusdense ondernemers willen onderweg iets aanbieden aan de wandelaars zoals fruit of wat anders. Zo merk je dat de avondvierdaagse echt een onderdeel is van de Leusdense samenleving." De samenwerking met Opgeruimd Leusden blijkt een goede. De bezemploeg die elke avond aan het einde de pijlen en afval meeneemt, hoeft sinds de samenwerking weinig afval meer op te ruimen. ,,De kinderen maken er echt een wedstrijd van wie het meeste opruimt, dat scheelt ons ontzettend veel werk."

FIETSENSTALLING Een verandering dit jaar is de stalling van fietsen. Drieduizend fietsen die op hetzelfde moment één kant op komen en tegelijk rekening houden met ieders veiligheid en de doorgang voor eventuele hulpdiensten; het was een uitdaging voor de organisatie. Dit jaar zal het parkeerterrein richting het zwembad functioneren als fietsenstalling. De Bavoortseweg wordt vanaf ongeveer 17.00 uur vanaf beide kanten afgesloten voor verkeer. Deelnemers komen fietsend binnen bij de kruising Groene Zoom en Burg. van der Postlaan, plaatsen hun fiets links op de parkeerplaats en lopen dan het stukje naar Fort 33. ,,Zo hopen we het voor iedereen veiliger te maken," aldus voorzitter Andries Overweg.

Meer informatie: avond4daagseleusden.nl.