• Veel van de routes in Achterveld gaan over voetpaden.

    Arnoud J Spaaij

Avondvierdaagse blijft in trek

ACHTERVELD Slechts enkele blaren, hier en daar wat spierpijn en een schorre stem van het zingen waren afgelopen week de bijverschijnselen tijdens de Klompenavond4daagse in Achterveld. Leerlingen van beide basisscholen uit het dorp en natuurlijk ook een groot aantal individuele sportievelingen liepen de mooiste routes in en om het dorp.

 Arnoud J Spaaij

 

Het startpunt van de 5 en 10 kilometer, de kantine van de sporthal aan de Walter van Amersfoortstraat, werd voor de inschrijving voornamelijk gebruikt voor enkele individuele deelnemers. De basisscholen hadden een collectieve inschrijving voor de kinderen geregeld. Wel zo gemakkelijk. De uitdaging van de Achterveldse avondvierdaagse zit natuurlijk in de originaliteit van het schoeisel. Sinds enkele jaren heeft de Achterveldse editie weer een erkenning van de Sticht Gooise Wandelsport Bond en daarom mogen deelnemers op gewone schoenen ook meedoen. Maar van oorsprong lopen de wandelaars in Achterveld op klompen. Een extra uitdaging en het is duidelijk dat lang niet iedereen die uitdaging ook werkelijk aangaat.

Het lijkt er toch op dat de elfde editie van de Klompenavond4daagse iets minder lopers op klompen had dan voorheen. ,,Uiteindelijk zijn dan ook alle vormen van schoeisel toegestaan," aldus Kees van Stokkum van de organisatie. Aardig is zeker dat er wel deelnemers blijven in bijzondere kledij, dat is een leuk element in deze wandeltocht. Het Achterveldse wandelevenement valt ook op door de bijzonder mooie routes die voor het grootste deel over voetpaden gaan. Deelnemers worden dus niet of nauwelijks gehinderd door auto's of fietsers. Interessante routes dus, vooral voor de wandelaars die wel willen meedoen aan een officiële wandeltocht maar de hectiek en drukte zoals bij veel andere avondvierdaagsen willen mijden. Van Stokkum: ,,We hebben er dit jaar sowieso voor gekozen, na de afgelopen tien jaar, rust in de organisatie te brengen. Voorheen was er een etappe waarop deelnemers naar een eindpunt liepen en van daaruit met de fiets weer terug naar het startpunt maar dat hebben we nu dus een keertje niet gedaan. Daarmee zijn de originele ideeën zeker niet van de baan'', aldus Van Stokkum. ,,Maar die nieuwe plannen zijn voor de komende jaren''.

 

De intocht op vrijdag was zoals gebruikelijk ook voor deelnemers met rolstoelen. Vooral bewoners van huize Sint Joseph deden daar aan mee. Begeleiders, veelal vrijwilligers maar ook heel wat familieleden, duwden tot genoegen van een groot aantal ouderen het rollende materiaal het dorp in. Muziekvereniging DWS wachtte de deelnemers op vanaf half negen, maar dat was voor de eerste finalisten wat aan de late kant. Snelle lopers waren op dat moment al meer dan een uur binnen zodat deze hardlopers de grote stoet zelf als toeschouwers kon verwelkomen. De fanatieke wandelaars die alleen voor de prestatie meededen hadden hun medaille inmiddels opgehaald en waren al weer aan het oefenen voor de volgende wandeltocht.