• Demi Scholten met instructrice Gulhan Coskun van Veilig Verkeer Nederland.

    Frits van Breda

'Auto's stoppen niet bij zebrapad'

LEUSDEN De 8-jarige Demi Scholten zit in groep 5 van de basisschool De Hobbit in de wijk Groenhouten. Zelf woont ze in de wijk Wildenburg en dat betekent dat ze elke schooldag twee keer de Burgemeester van der Postlaan moet oversteken. Zij niet alleen, maar met haar tientallen kinderen die naar dezelfde school of de naar de ernaast gelegen basisschool het Kompas moeten. In het verleden stonden er bij de betreffende oversteek vrijwilligers die als 'Klaar-Overs' de kinderen begeleidde. Demi vindt dat het gemotoriseerde verkeer erg hard rijdt op de betreffende laan en daarmee voor gevaarlijke situaties zorgt. Reden voor haar om een brief te schrijven aan de burgemeester.

Frits van Breda

,,Beste burgemeester, ik wil u vragen of u iets wilt doen aan het verkeer op de Burgemeester van der Postlaan, want het is daar heel druk en de auto's stoppen bijna nooit voor de voetgangers die willen lopen over de zebrapaden. Er zijn kinderen die naar de Hobbit of naar het Kompas lopen/skeeleren/steppen. Het is erg gevaarlijk dat de auto's niet stoppen. We willen u vragen of u er iets aan kan doen. Met vriendelijke groet, Demi. P.S. bijvoorbeeld boetes uitdelen, informatieposters, bericht op Facebook."

IETS BEDENKEN Burgemeester Gerolf Bouwmeester heeft Demi al snel een mailtje gestuurd met het bericht dat er actie zou worden ondernomen, maar dat hij het over zou laten aan een ambtenaar. Inderdaad kwam er enige tijd later een brief, geschreven door de verkeersmedewerker van de gemeente Leusden. Hij wilde graag, samen met Demi en een medewerker van Veilig Verkeer Nederland, gaan kijken naar het zebrapad waarover ze had geschreven. ,,Wie weet kunnen we samen snel iets bedenken waardoor het daar veiliger wordt", aldus de ambtenaar.

NIET VEILIG Ook de medewerker van Veilig Verkeer was het met Demi eens dat het zebrapad op de kruising van de Van der Postlaan en Stijgbeugel niet bepaald veilig was om over te steken. Er werd hard gereden en lang niet alle automobilisten stopten voor voetgangers die wilden oversteken. ,,Toch staat er een boete op van 370 euro", vertelde een medewerker van Veilig Verkeer later tijdens een speciale les in de klas van Demi.

DEMONSTRATIE Maandagmiddag ging Demi met drie andere scholieren onder leiding van Gulhan Coskun van Veilig Verkeer naar het betreffende zebrapad voor een korte demonstratie. Automobilisten die stopten voor de overstekende kinderen werden met een foldertje en een versnapering bedankt. Ook werd er vastgesteld dat niet iedere automobilist stopte voor kinderen die op het punt stonden om over te steken.

GOED UITKIJKEN Ongelukken op zebrapaden komen gelukkig niet vaak voor in Leusden. Begin dit jaar heeft er een aanrijding plaatsgevonden waarbij een scholier gewond raakte nadat er drie jaar geen sprake was geweest van een dergelijk ongeval. Bekeuringen voor het geen voorrang verlenen aan overstekende voetgangers op een zebrapad worden nauwelijks nog uitgeschreven in Leusden. Voor Demi en alle andere schoolkinderen zit er niets anders op dan zelf goed uit te kijken bij het oversteken.