• De meeste bewoners zijn nog niet aan hun tuin toe.

    Arnoud J Spaaij

Asbest in tuinen aangetroffen

ACHTERVELD Het lijkt Alliantie Ontwikkeling niet mee te zitten met de realisatie van de nieuwbouw in Achterveld. Enkele weken geleden troffen bewoners asbest aan in de tuinen van hun net opgeleverde woningen.

Arnoud J Spaaij

In het project Groot Agteveld waren juist vorige maand de laatste woningen van veld 6 opgeleverd. Toekomstige bewoners gingen noest aan het werk om hun nieuwe stekjes in te richten en ook hun tuinen naar wens aan te leggen, maar daarbij trof een bewoner delen van asbest golfplaten aan in de tuin. De vondst werd gemeld bij de aannemer die echter verwees naar projectontwikkelaar Alliantie.

AANVULLEND ONDERZOEK Alliantie bevestigt de melding. Woordvoerster Petra van Schaik laat weten dat er inmiddels contact is met de bewoners. ,,Bewoners zijn persoonlijk bezocht en er is overleg. Bovendien zijn alle bewoners van veld 6 geïnformeerd met twee brieven. Er is inderdaad asbest aangetroffen en daar wordt nu aanvullend onderzoek naar gedaan. We moeten er uiterst zorgvuldig mee omgaan. Het onderzoek start de 31ste."

OOK OP BOUWTERREIN Alliantie laat in de brief aan de bewoners weten: ,,Er is inderdaad hechtgebonden asbest aangetroffen in de stukjes van de golfplaat. Hechtgebonden betekent dat het asbest verbonden is aan een ander materiaal. Tijdens de bouw en ook voor oplevering is er geen andere grond aangevoerd dan voor aanvang van de bouw aanwezig was. Alle grond aanwezig voor aanvang van de bouw is onderzocht, indien nodig gesaneerd, en schoon verklaard."

Feit blijft dat er nu dus wel degelijk asbest is aangetroffen. Overigens ook elders op het bouwterrein, waar nog het grootste deel van de nieuwbouwwijk gerealiseerd moet worden, ligt asbest op verschillende plaatsen. Desgevraagd kon Van Schaik daarover niets zeggen. ,,Mij is niet bekend of binnen Alliantie bekend is dat er elders ook asbest is aangetroffen. Maar ook dat zullen we natuurlijk nagaan."

TERREIN AFGESLOTEN Het is niet voor het eerst. Het nieuwbouwproject kreeg al eerder te maken met asbestproblematiek. Bij de sloop van het oude coöperatiegebouw, en dan met name ook het terrein waar enkele parkeerplaatsen moesten komen, werd ook vervuiling in de grond aangetroffen. Dat terrein was langdurig afgesloten totdat een saneringsbedrijf het perceel schoonmaakte.

OVERLAST BEPERKEN Wat de stappen nu zullen zijn is dus nog onduidelijk. Van Schaik: ,,We moeten eerst weten of dit een incident is of dat er toch meer aan de hand is." Sommige bewoners hadden reeds de eerste werkzaamheden gedaan aan hun nieuwe tuinen. Anderen stonden op het punt dit te gaan doen. Alliantie laat weten daarmee rekening te houden.

In de informatie naar de bewoners is Alliantie daarover duidelijk: ,,Als er sprake is van een asbestbesmetting, wordt het besmette materiaal zo snel mogelijk verwijderd. We doen er uiteraard alles aan om de overlast voor u te beperken."