• Een maquette met een indruk. Rechts de vorm van De Roskam, links de nieuwe flat.

    Arnoud J Spaaij

Alliantie blij met dorpsplein Achterveld

ACHTERVELD Inmiddels is het werk begonnen voor de realisatie van het lang gewenste dorpsplein in Achterveld. Alliantie presenteerde maandagavond de inrichting van de strook tussen De Roskam en de nieuwe flat op de plek van de voormalige coöperatie.

Arnoud J Spaaij

 

Alliantie had het kleinste zaaltje van Achterveld afgehuurd voor de presentatie van het definitieve ontwerp dorpsplein. En dat was te merken want de vergaderzaal van cultureel centrum De Moespot was lange tijd te klein om alle belangstellenden te herbergen. Dat mocht de pret niet drukken. Vooral Jaap Veerman, projectmanager van Alliantie Ontwikkeling, was in zijn nopjes. ,,Ja, ik ben blij dat we morgenochtend kunnen beginnen. Alle partijen zijn het eens over de inrichting van het plein."

 

KIP EN EI Aan het plan zit een enorm lange voorgeschiedenis die terug gaat tot het begin van de jaren '90 van de vorige eeuw. Diverse plannen voor winkels, kantoren en woningen in combinatie met het voormalige coöperatieplein zijn ingediend, onder andere door de toenmalige eigenaar De Vor, maar werden nooit door de gemeente goedgekeurd. De gemeente ontwikkelde in de jaren 2000 zelf een visie op Achterveld Zuid waarvoor zelfs een prijsvraag werd uitgeschreven over uitvoering van het dorpsplein. De toen 15 jarige Sandra Wouters won met haar ontwerp de eerste prijs met een prachtig plein. Inmiddels is 11 jaar later van dat mooie ontwerp niets meer terug te vinden.

In 2009 deed de gemeente de ontwikkeling over aan Alliantie en WSL waarna een plan ontstond voor herbouw van de oude coöperatie als woontoren met winkelunits en op het achterliggende weiland ongeveer 235 huizen. Het dorpsplein wordt ongeveer 60 meter lang en varieert in breedte tussen de 10 en 20 meter. Er kan op worden geparkeerd en blijft toegankelijk voor verkeer, mede omdat aanliggende woningen en winkelunits bereikbaar moeten blijven. Het feit dat het terrein nu wordt aangelegd en daarmee netjes wordt, was maandag dan ook de meest voorkomende reactie van de ongeveer 150 belangstellenden. Dat is ook voor de Alliantie van belang. Veerman: ,,Het wordt eindelijk netjes nu, dat is voor de verkoop van de winkelunits belangrijk. Het was toch een soort kip-ei-situatie. Als eind december alles mooi is, kunnen we ook extra energie steken in de verkoop van de winkels onderin de coöperatie."

 

KEUZE-ELEMENT Aanwezig was ook wethouder Overweg. Met de nieuwe bestrating komt een einde aan een lang en complex overleg. Overweg bekeek het vooral positief: ,,Het wordt mooi. Eindelijk het plein wat zo lang gewenst is." Daar waren dus de meningen bij de Achtervelders over verdeeld. Velen vinden het plein geen plein en mogelijkheden voor festiviteiten lijken beperk.Nu nog moet het achterste deel van het plein worden ingevuld. Bezoekers konden voorkeur aangeven voor een een keuze-element; naast de afvalcontainers aan de zuidkant is een kleine ruimte waar een speeltoestel, een waterelement, waterspeelelement of een borstbeeld kan komen.Eind 2017 moet het straatnaambord geplaatst worden met daarop: C.M. de Vorplein.