• Horeca-ondernemers van De Biezenkamp namen het initiatief voor het Dorpsfeest. V.l.n.r.: Bob van den Hengel (Plan B), Jolanda Wijnen (café De Dikke), Dirk Vermeulen (Eten bij Dirk), Anita Floot (Plan B).

    Rianne Wijnen

Aftellen tot het Dorpsfeest

Het aftellen kan beginnen; over ruim drie weken heeft Leusden een nieuw dorpsfeest. Locatie voor het evenement is de vernieuwde Biezenkamp.De organisatie is in handen van Stichting Dorpsfeest Leusden.

Mariska Stehouwer

Het bestuur van Stichting Dorpsfeest Leusden wordt gevormd door voorzitter Anita Floot van eetcafé Plan B, secretaris Jolanda Wijnen van café De Dikke. Dennis van Leest van café De Swartesteegh beheert de financiën. Een gesprek met de vrouwen uit het bestuur over het Dorpsfeest.

Het plan voor dit dorpsfeest ontstond op het zonnige terras van café De Dikke waarbij Jan Hondelink samen met Jolanda Wijnen bedacht dat het weer eens tijd werd om in Leusden een gezellig feest neer te zetten voor iedereen. Niet alleen om de saamhorigheid te vergroten maar ook om de Biezenkamp onder de aandacht te brengen van de Leusdense inwoners. ,,Ik heb nog mooie herinneringen aan de vroegere Koninginnedagfeesten in Leusden, zo'n feest wilden wij eigenlijk weer introduceren in Leusden, er is al zoveel weg uit Leusden," begint Jolanda. 

HORECAGELEGENHEDEN Het plan werd verder uitgewerkt door de vijf deelnemende horecagelegenheden; Café De Dikke en De Swartesteegh, restaurant Hello Again en 'Eten bij Dirk' en eetcafé Plan B. Anita Floot: ,,We hebben de handen ineen geslagen en geprobeerd ook anderen enthousiast te krijgen voor het plan. Zo voerden we gesprekken met de winkeliersvereniging, buurtsportcoaches, de Ronde Tafel Leusden en de gemeente, daarbij kregen we ook veel ondersteuning en adviezen van Jan Hondelink. Naast alle ondersteuning levert het Fonds Samenlevingsinitiatieven van de gemeente een belangrijke financiële bijdrage."[

PROOSTEN Het Dorpsfeest duurt twee dagen, zaterdag 1 en zondag 2 juli en kent een gevarieerd programma. Zeer vereerd zijn Anita en Jolanda dat waarnemend burgemeester Margreet Horselenberg het Dorpsfeest officieel zal openen. ,,Wie haar nog niet ontmoet heeft, heeft hier de gelegenheid. Na haar welkomstwoord gaan we met elkaar proosten met bouwbedrijf Heijmans. Zij delen graag mee in de vreugde dat het Biezenkamp plein in gebruik is genomen en dat er in juli gestart gaat worden met fase 2, de bouw van het project Brinkhof.''

ZESKAMP EN ZEEPKISTENRACE Op zaterdag is er een zeskamp, georganiseerd door de buurtsportcoaches voor deelnemers van diverse leeftijden. Ook is er een waterbassin met 15.000 liter water om een kussengevecht te houden met wie je maar wilt. Tip van de organisatie; 'neem droge kleren mee'.

Later op de middag zetten leden van serviceclub De Ronde Tafel Leusden zich in om een zeepkistenrace tot een succes te maken. Anita: ,,Een zeepkistenrace is van oudsher echt een 'dorpsgebeuren', leuk om aan mee te doen en leuk om naar te kijken, omdat er altijd wel wat gebeurt. Barbara van Barb4style gaat nog zorgen voor een leuke presentatie van haar artikelen op het terras voor Plan B."

LIVE-MUZIEK Van 18.00 tot 23.00 uur is er live muziek op het muziekplein. De zesmans formatie 'De Vaart Vlaardingen' treedt op met een uiteenlopend repertoire van Nederlandstalige meezing-schlagers tot powerrock Anita: ,,We willen een feest waarbij mensen tot elkaar komen, het gezellig hebben en nieuwe contacten kunnen opdoen.''

Voor het ontbijt met 200 personen op zondagmorgen zijn de omwonenden van het plein uitgenodigd. Belangstellenden kunnen zich ook aanmelden via ontbijt@dorpsfeestleusden.nl. De Zonnebloem Leusden wil laten zien dat zij er niet alleen zijn voor de oudere medemens en komt met een tiental mensen ontbijten.

PUZZELTOCHT Vrijwilligers van De Zonnebloem zorgen 's middags weer voor water en pepermuntjes tijdens de fietspuzzeltocht. Deze tocht is uitgezet door de VVV Leusden. Tijdens deze 19 kilometer lange tocht door Leusden kan men letters verzamelen om de puzzel op te lossen.

Theo Meijer Sport geeft een demonstratie en later op de middag is er een Openlucht quiz, gemaakt door Maartje van Helvert van De Swartesteegh en Tijs Roker. Deze quiz bestaat uit diverse rondes met vragen over Leusden, muziek en een plaatjes ronde. Het zou fijn zijn als de teams zich van te voren al inschrijven.

INITIATIEF OMARMEN Dat meer mensen het initiatief omarmen blijkt wel uit het feit dat er veel sponsors en vrijwilligers zijn gevonden. Anita: ,,Eigenlijk hebben we niet hoeven vragen, mensen boden zichzelf aan. Fantastisch en dat gaf ons ook het signaal dat ons initiatief breed gedragen wordt."

Voor sommige onderdelen van het feestprogramma wordt inschrijfgeld gevraagd. De opbrengsten hiervan komen ten goede aan het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Voor het volledige programma: www.dorpsfeestleusden.nl of de laatste informatie volgen op de Facebook pagina van het dorpsfeest. Anita: ,,Het zou leuk zijn als zoveel mogelijk mensen onze Facebookpagina willen delen of liken."