• Annemieke Vermeulen doet haar ambtsketen af, een symbolische handeling.

    Foto Rinus van Denderen

Afscheid van een burgemeester met visie

LEUSDEN Annemieke Vermeulen mag haar ambtsketen als burgemeester officieel nog een paar dagen dragen. Maandagmiddag heeft ze in een buitengewone raadsvergadering al afscheid genomen van de gemeenteraad. Burgemeesters uit de hele regio en de oud-burgemeesters Kees Jan Vet en Fons Panis waren uitgenodigd om de laatste vergadering van Annemieke bij te wonen. Met het voorlezen van het Koninklijk Besluit betreffende het eervolle ontslag als burgemeester van Leusden door raadsnestor Riet Koetsenruijter, was het vertrek definitief.

Frits van Breda

De Utrechtse Commissaris van de Koning, Willibrord van Beek, noemde Annemieke Vermeulen 'een burgemeester met visie'. Net als de sprekers na hem roemde hij het streven van de scheidende burgemeester om de inwoners te betrekken bij de besluitvorming in Leusden. De 'Samenleving Voorop' is niet meer weg te denken uit Leusden na het introduceren van het begrip door Annemieke Vermeulen. Van Beek denkt dat het culturele leven nooit meer zal zijn zoals het geweest is. Een uitspraak die naar alle waarschijnlijkheid niet bewaarheid zal worden gezien de plannen die op tafel liggen.

Ook Barto Piersma, sprekend namens de gemeenteraad, roemde de stijl van leidinggeven die Annemieke Vermeulen direct na haar installatie ten toon had gespreid. Raadsvergaderingen mochten niet te lang duren en in herhaling vervallen tijdens een debat werd direct afgestraft. Locoburgenmeester Albert Dragt vond dat Leusden afscheid neemt van 'een burgemeester met lef'. Hij verwees daarbij naar haar optreden bij de opvang van vluchtelingen. ,,Een voorbeeld voor de rest van het land". Voor de burgemeester had hij een fraaie herinnering aan haar verblijf in Leusden, een schilderij van de in Amersfoort geboren Engelbert L'Hoëst.

'EEN BEETJE SAAI' In haar afscheidstoespraak kwam Annemieke Vermeulen terug op haar speech die ze zeven jaar geleden hield bij haar aantreden als burgemeester.

,,Toen zei ik dat ik Leusden meer kleur wilde geven".

Ze vond het dorp weinig bruisend maar ook een beetje saai. Daar is snel verandering in gekomen. Na haar ontmoeting met makelaar Cor den Daas veranderde haar leven compleet.

,,Ineens was ik niet alleen de burgemeester, maar ook een inwoner die in Leusden haar liefde vond." Annemieke is er zich van bewust dat er na haar aantreden wel het één en ander is veranderd in Leusden. De Samenleving Voorop heeft geleid tot mooie initiatieven. Genoemd werden onder meer Theater de Tuin, Jazzfestival Leusden en de Cultuurkoppel die een cultuurnota schreef met ondersteuning van de gemeente.

De opera die volgend jaar op Landgoed Stoutenburg opgevoerd zal worden komt ze zeker bezoeken.

,,Leusden is voor altijd in mijn hart. Ik koester mijn herinneringen aan Leusden en gelukkig zijn mijn herinneringen altijd in kleur", zo beëindigde Annemieke Vermeulen haar laatste optreden in de Leusdense gemeenteraad.