• Gerrit Kroeze laat nu al regelmatig zijn midwinterhoorn door het dorp klinken.

    Arnoud J Spaaij

Achtervelds kerstconcert met allure

ACHTERVELD De organisatie van het kerstconcert in de Sint Jozefkerk is blij met het programma. Veel vertrouwde, maar ook weer enkele nieuwe bijdragen maken het jaarlijkse evenement het bezoeken waard voor dorpelingen en belangstellenden uit de omgeving.

Arnoud J Spaaij

 

Promoter van het concert, Gerrit Kroeze, is vooral blij met de twee solisten uit het eigen dorp: ,,Operaspelers Peter en Sünne Schoenaker hebben hun belangeloze medewerking toegezegd. Door de avond heen verzorgen de twee professionele zangers diverse solo's en duetoptredens." De klassieke stemmen van Peter en Sünne passen goed in het programma dat jaarlijks wordt gevuld met muzikale bijdrages van fanfare-orkest Door Wilskracht Sterk en de koren Vivente en St. Caeciliakoor/Rietzangers, meent Kroeze.

 

KUSSENS ,,Het is ook noodzakelijk om iets 'extra's' te doen", benadrukt hij, ,,en daarom hebben dit jaar een thema gekozen." Dat thema is 'vrede' en zal terugkomen in de muziekkeuze maar ook door korte gedichten die worden voorgedragen door Achterveldse jongeren. Het programma wordt dus geen lange zit. Er is voldoende variatie. Het zitten is dit jaar sowieso geen opgave meer. Alle banken in het middenschip van de Sint Jozefkerk zijn sinds kort voorzien van een comfortabel kussen. Een anonieme weldoener heeft de kussens gefinancierd. Blijkbaar was hij of zij het harde zitvlak beu. Gerrit Kroeze benadrukt dat het concert meer is dan alleen zittend luisteren. ,,Er is uiteraard gelegenheid om mee te zingen. We sluiten af met Holy Night."

 

MIDWINTERHOORNS Daarnaast wordt in de verlichte tuin van de kerk vooraf op de midwinterhoorn geblazen. De traditie die vanuit het oosten van Nederland de laatste jaren steeds meer richting het westen trekt, wordt door Kroeze extra uitgelicht: ,,Uit Twente komen mijn broers om de hoornblazers uit het dorp te versterken. Dat wordt echt genieten," zegt hij glunderend. De lokale club midwinterhoornblazers bestaat uit zo'n zes leden, legt Gerrit Kroeze uit. Maar enkele zijn deze avond elders bezig met de kerst en dus wordt graag gebruik gemaakt van de versterking door blazers uit Twente.

 

WIJZEN Een kersttafereel met een echte kameel, diverse andere dieren en drie wijzen uit het oosten maken de kerstsfeer in de tuin van de kerk compleet. Dat de wijzen volgens het kerstverhaal pas na de geboorte van Christus bij de kribbe verschenen maakt Kroeze niet uit. Lachend zegt hij: ,,Zo precies moet je niet kijken." Na afloop verzorgt WALO, Wisselwerking Achterveld Leusden Oekraïne, gratis chocolademelk en glühwein. De organisatie die de volgende dag de kerstmarkt rondom de kerk organiseert, is ook al jaren betrokken bij het kerstconcert. Samen maken de verenigingen met de verschillende commissies er een echte uitgaansavond van zo vlak voor de kerstdagen. Kerstconcert Achterveld vindt plaats op zaterdag 17 december, de midwinterhoornsessie begint om 18.45 uur, de zaal is open om 19.15 uur, aanvang concert is 19.30 uur. Sint Jozefkerk ligt aan de Hessenweg 325 in Achterveld.