• Een hondenteam van de politie zoekt in de slootkant naar sporen.

    Arnoud J Spaaij
  • Maandagavond was er een bijeenkomst voor Romy en haar familie in Hoevelaken.

    Arnoud J Spaaij

Achterveld in shock na dood Romy

ACHTERVELD Vrijdagmiddag loeiden de sirenes van politieauto's door Achterveld en Stoutenburg. Vrijwel gelijk cirkelde een politiehelikopter enige tijd boven de weilanden langs de Emelaarseweg en het Stoutenburgerbos. Even voor 17.00 uur was er een lichaam gevonden nabij de Barneveldse Beek. Een dag later maakte de politie bekend dat de 14-jarige Romy Nieuwburg uit Hoevelaken dood was aangetroffen en door een misdrijf om het leven is gekomen. Het nieuws over de politie-actie vrijdag verspreidde zich razendsnel. Hoewel er die dag nog niets over de indentiteit bekend was, was de vermissing van Savannah Dekker, eveneens 14 jaar oud, uit Bunschoten een reden van veel speculaties bij dorpsgenoten.

 

Arnoud J Spaaij

 

Een jongen uit de buurt van de Barneveldse Beek liet vrijdagmiddag de hond van het gezin uit. Op zijn wandeling over het pad langs de Haarbeek en over het Ossendrijverbruggetje ontdekte hij een lichaam. De melding naar de politie bracht vrijwel onmiddellijk een grootscheepse actie op touw. Het gebied rondom de de vindplaats, daar waar de Haarbeek samenkomt met de Barneveldse Beek, werd afgesloten door de politie voor onderzoek. Gezocht werd door agenten, rechercheurs en politiehonden. Het sporenonderzoek duurde uiteindelijk voort tot in de loop van zondag. Het pad langs de Barneveldse Beek is een route die door veel scholieren wordt gefietst.

 

MEDELIJDEN Ondertussen maakte de vader van Romy zich ongerust. Zijn dochter was nog niet terug uit school. Ze zit op de J.H. Donnerschool in De Glind en fiets dagelijks via Achterveld over de Emelaarseweg langs de beek naar Hoevelaken. De zoektocht bracht hem bij de afzetting van de politie. De vindplaats was precies op de gemeentegrens van Leusden. Interim burgemeester Horselenberg heeft uiteraard, zo laat ze weten, overleg in de driehoek met politie en openbaar ministerie. Zaterdag was ze ook ter plekke. ,,We waren er om er ook zeker van te zijn dat er geen onrust in de buurt was. Het strafrechtelijk onderzoek wordt geleid door het openbaar ministerie, maar ik heb natuurlijk wel overleg gehad met de burgemeesters van Nijkerk en ook Bunschoten. Het is triest, ik voel mee en heb veel medelijden met de ouders."

 

GRONDIG ONDERZOEK Horselenberg benadrukt dat het onderzoek heel goed is opgepakt door de politie. ,,Het sporenonderzoek is grondig met veel mankracht en inzet van materiaal. Ik ben onder de indruk", zegt ze. Er was veel kritiek, op vooral de sociale media, over het optreden. Maar gaandeweg ontwikkelde de zaken van Romy en Savannah zich op een eigen manier. Zondag werd het stoffelijk overschot van Savannah Dekker gevonden in Bunschoten. De politie blijft er daarom bij dat beide zaken niets met elkaar hebben te maken.

 

ARRESTATIES In de nacht van zondag op maandag arresteerde de politie in beide zaken een andere verdachte. Een 16-jarige jongen uit Den Bosch in de zaak van Savannah en een 14-jarige jongen uit Lunteren. Dezelfde avond geeft burgemeester Van der Groep uit Bunschoten namens de drie burgemeesters een verklaring via een filmpje op YouTube. Tweede Pinksterdag hield de familie Schouten in Achterveld in haar winkel een samenkomst voor Achtervelders die bezorgd zijn en met elkaar willen praten. Ongeveer 25 Achtervelders, vooral ongeruste ouders, komen er op af. De gevoelens zijn gemixt, van boos, verontwaardigd tot heel ongerust. Eén ouder zegt: ,,Door de arrestaties ben ik wel een beetje gerust gesteld, want hoe moet ik m'n kinderen hier tegen beschermen?"

 

BLOEMEN Bij het Ossendrijverbruggetje is het maandag een komen en gaan van belangstellenden. Een jong stel legt bloemen, fietsers en wandelaars komen aan. Ze staan even stil en nemen een moment van bezinning. Een vader en moeder uit Zeist zijn met hun 19-jarige dochter ook naar Achterveld gekomen. De dochter huilt. De moeder legt uit: ,,Nee we kennen de familie niet, maar het greep ons ontzettend aan." Er komen Achtervelders langs. Iemand zegt: ,,Ik kan hier nooit meer komen zonder er aan te denken." Een man uit Bunschoten fietst ook langs. Hij is onderweg naar huis van zijn werk uit Achterveld. ,,Ik fiets hier altijd, mijn hobby is vogels spotten en doe dat vaak onderweg van en naar mijn werk. Het is bizar. In Bunschoten hangen de vlaggen halfstok. In alle dorpen leeft iedereen intens mee."