• Rechtbank Gelderland

14-jarige moordenaar krijgt jeugddetentie en tbs

ACHTERVELD De veertienjarige jongen uit Lunteren die wordt verdacht van het doden en verkrachten zijn leeftijdsgenote Romy uit Hoevelaken is vrijdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Het lichaam van Romy werd gevonden in Achterveld. Dat is de maximale straf die kan worden opgelegd aan een jongere onder de zestien jaar.

De jongen maakte via appjes kenbaar dat hij met haar naar bed wilde maar zij vond hem 'echt eng', bleek uit whatsappjes die zij op de fatale dag had verstuurd. De jongen wachtte haar met de fiets op en verkrachtte haar. Toen het meisje vertelde dat ze naar de politie zou stappen, werd hij zo boos dat hij haar wurgde.

De jongen was niet bij de uitspraak aanwezig. Zijn ouders en de ouders van Romy wel. De verdachte zat bij het meisje uit Hoevelaken op school in De Glind. Het lichaam van Romy werd vrijdag 2 juni gevonden in een sloot dichtbij de school. De jongen werd twee dagen later opgepakt, naar aanleiding van getuigenverklaringen en camerabeelden.

Jeugd-tbs kan maximaal zeven jaar duren. De dader zou dan 21 jaar zijn. Als daar redenen voor zijn, kan deze zogeheten PIJ-maatregel daarna worden omgezet in tbs, die eventueel onbeperkt kan worden verlengd. De rechtbank noemt behandeling noodzakelijk. Deskundigen noemen hem ,,een klein kind in een volwassen lichaam". Het proces vond vanwege de minderjarigheid van de dader plaats achter gesloten deuren. De uitspraak was wel openbaar.

De door de rechtbank opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.