• Arnoud J. Spaaij

10 jaar wandelen op klompen

'Jubileumeditie en steeds populairder'

Arnoud J. Spaaij

 

 

Nadat vorig jaar de Sint Jozefschool aanhaakte, doet dit jaar ook OBS Het Startblok mee. ,,En daarmee komt het aantal deelnemers uit zo tussen de 300 en de 350," zegt Kees van Stokkum, een van de organisatoren. Nadat de organisatie in de beginjaren koos voor een wandelevenement in de luwte is dat nu door de omvang inmiddels veranderd.

 

15 KILOMETER Maar er is ruimte genoeg en met de komst van de 15 kilometer, naast de 5 en de 10 kilometer, is er ook meer gelegenheid om de routes te variëren, legt Kees van Stokkum uit. ,,En mijn hoop is natuurlijk dat juist ook op deze afstand wandelaars zich uitgedaagd voelen om op klompen te lopen." De hoop is er maar Van Stokkum realiseert zich dat de spoeling wat dunner zal zijn op deze afstand. Toch blijft het lopen op klompen een streven voor de organisatie. Het unieke evenement is daarmee waarschijnlijk het enige in z'n soort.

 

BOERENZAKDOEK Zelfs de jeugd loopt vaak mee op het houten schoeisel. Toch zijn de eisen niet bindend. Houten klompen, Zweedse klompen en laarzen zijn het uitgangspunt, maar als iemand toch op schoenen loopt kan dat gewoon. Het verlaagde de drempel voor deelname voor de basisscholen in Achterveld. En een leuk detail is, vindt Kees van Stokkum, dat vorig jaar de kinderen van de Sint Jozefschool met een boerenzakdoek om liepen. Met een miniklompje om de knoop in de zakdoek bijeen te houden.

Het sluit ook weer aan bij de wens om deelnemers in boerenkleding, klederdracht of andere passend tenue mee te laten lopen. Vooral tijdens de laatste dag, bij de intocht in het dorp is daar veel waardering voor. Zowel bij deelnemers als supporters. De intocht krijgt vanwege het 10-jarig bestaan dit keer extra aandacht. Een slimme verzamelplaats in het dorp gevolgd door een slingerende route door het dorp zal dit keer zorgen voor een feestelijk tintje. Muziekvereniging Door Wilskracht Sterk verleent inmiddels ook al weer enkele jaren haar medewerking en dat zal dit keer, ter verhoging van de feestvreugde, zeker niet anders zijn.

 

FIETSEN De donderdag is traditiegetrouw de avond waarop het start- en eindpunt verschillen. Dit jaar wordt gestart bij Kasteel Stoutenburg. En voor de organisatie ligt dan de uitdaging om alle fietsen van de deelnemers te verplaatsen van start naar finish. Een karwei dat door vrijwilligers iedere keer weer met precisie wordt geklaard.

De eerste inschrijfavonden zijn geweest. ,,Maar," zo laat Kees van Stokkum weten, "via achterveldseklompenA4d@xs4all.nl is inschrijven nog mogelijk. Of op de avond zelf."

De Achterveldse Klompenavond4daagse wordt gelopen van dinsdag 26 tot en met vrijdag29 mei 2015. Starttijd 18.00 uur vanuit de sporthal in Achterveld, Walter van Amersfoortstraat 50.