• Christenen voor Israel

Studieavond met ds. Kees van Velzen

LEUSDEN Ds. Kees van Velzen, spreker voor de stichting Christenen voor Israël, is op vrijdag 8 januari aanwezig voor een studieavond in Leusden. Het onderwerp waarover hij spreekt is: Romeinen 11, geënt op de edele olijf. De bijeenkomst vindt plaats in de Dorpskerk, Arnhemseweg 75 in Leusden. Beperkt parkeren bij de kerk, parkeren in de omgeving. De aanvang is om 20.00 uur, toegang is gratis.

Paulus spreekt in Rom. 11 dat wij christenen uit de heidenen als van nature wilde takken geënt zijn op de edele olijfboom Israël. Hij leert verder dat wij ons niet mogen beroemen op de verkregen positie op de edele olijfboom, maar dat is helaas wél gebeurd in de kerkgeschiedenis. Er komen allerlei vragen naar boven zoals: Wat doet enten met de eigenschappen van de loot die geënt wordt en wat met de wortel? Wat is er aan de hand met een wilde olijf? Waarom beschrijft Paulus in dit bijzondere gedeelte op deze manier de relatie tussen christenen en Joden? Wat is enten precies? Wat doet dat enten met je persoonlijk als individu en als collectief? Wanneer zijn wij geënt en wat betekent het voor Israël? Wat moeten we als kerken en gemeenten hiermee en wat betekent dit voor de praktijk van alledag en mogelijk voor ons voortbestaan?

ACHTERGROND SPREKER Ds. van Velzen werkte bij de Evangelische Omroep jarenlang als hoofd van de afdeling Nazorg en was betrokken bij de Nederland Zingt-avonden. Zijn persoonlijke bediening is onderwijs en coaching. Zijn talenten daarvoor kon hij eerder benutten als voorganger in Antwerpen en Lelystad. Hij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig voor Christenen voor Israël.