Leusdense schakers boeken overwinning

13-12-2019, 19:57 | Lezersnieuws | Berry

Op donderdag 12 december kwam het 1ste team van Zwolle Zuid Schaakt! naar Leusden om daar tegen het 1ste team van Schaak vereniging Leusden aan te treden. Het werd voor Leusden tijd om een keer te winnen na een gelijkspel en een nederlaag. En dat lukte ook. Het werd 5 ½ - 2 ½ voor de Leusdenaren. Daarmee klom Leusden naar de 4de plaats.

 

Winst was er voor Bert Uneken, Gert-Jan Fröberg, Berry Beijer, Paul Lindhout en Willem Grünbauer. Remise voor Peter Weijgertze en Ronald Staal en Dick Willigenburg moesten een nederlaag slikken.

 

Ronald week in de opening af van de gangbare strategie en had daar heel snel spijt van. Hij kwam niet meer uit de problemen. Willem zorgde er voor dat de stand weer in evenwicht kwam. In de opening won hij al een pion en met een stevige basis kon hij pion na pion winnen en daarna ook een toren tegen een paard Het was ruim voldoende om de winst veilig te stellen.

 

Op de andere borden werd er ontzettend scherp gespeeld. Saai waren de partijen beslist niet te noemen. Gert-Jan zette zijn tegenstander volledig klem en won een stuk. Later gaf hij een loper terug, maar het eindspel was nog steeds in zijn voordeel en dat buitte hij volledig uit. Bert stond lang onder druk, maar kwam er goed onderuit en won fraai nadat de gesloten stelling open kwam.

 

Paul nam snel de touwtjes in handen en voerde de druk steeds verder op. Zelfs kwaliteitswinst liet hij lopen voor een nog sterkere aanval. Dit pakte ook heel goed uit. Berry moest nauwkeurig blijven spelen en won het eindspel. Na afloop bleek dat zijn tegenstander in tijdnood een winstvariant had gemist. Berry had die variant ook niet gezien.

 

Dick had een moeilijke avond. Hij leek het droog te houden, maar zijn tegenstander vond toch een weg naar de winst. Tot slot Peter. Hij had een heel verrassende materiaalverhouding op het bord gekregen en deze was zeker in zijn voordeel, maar in de tijdnoodfase gaf hij een paard weg, waardoor er alsnog tot remise werd besloten.

 

Op 6 januari spelen we in en tegen Hoogland. Hoogland is de koploper dus dat kan een leuke strijd opleveren.