“Ik voel me niet veilig in mijn relatie, wat kan ik doen?”

19-12-2019, 14:07 | Lezersnieuws | Nicole

Voel jij je wel eens onveilig in jouw relatie? Heb je het gevoel dat je thuis op eieren moet lopen? Of heb je een ex-partner die je maar niet met rust laat?

Een onveilige relatie kan er verschillend uit zien. Bijvoorbeeld met deze vormen van geweld: geestelijk geweld (zoals treiteren, bepalen met wie je mag praten, dreigen, manipuleren), seksueel geweld (zoals aanranding, verkrachting), fysiek geweld (zoals slaan, schoppen, gooien met spullen), en economisch geweld (zoals niet mogen werken of studeren, geen eigen pinpas mogen hebben). Vrouwen die dit meemaken kunnen vaak zo vreselijk bang zijn dat ze geen kant meer op durven. Het kan het door alle stress en emotie moeilijk zijn om nog te bedenken wie je zelf bent en wat je wilt.

Eén op de drie vrouwen in Nederland zit in een onveilige relatie: er is sprake van partnergeweld. Partnergeweld kan gepleegd worden door een partner, maar ook door een ex-partner. Veel vrouwen vinden het moeilijk om erover te praten en de drempel om hulp te zoeken is vaak heel hoog. Bijvoorbeeld door angst, schaamte, schuldgevoel, onzekerheid over wat er (met jezelf, de kinderen, de relatie, je partner) gebeurt als je hulp zoekt, niet weten waar je heen kan etc. Vaak hebben deze vrouwen ook klachten zoals depressie, angsten, post-traumatische stressstoornis, slecht slapen, ernstige vermoeidheid, concentratieproblemen, vaak ziek zijn etc.

Voor vrouwen die partnergeweld meemaken is er nu www.safewomen.nl. Dit is een online platform vanuit project SAFE van het Radboudumc. Bezoekers van de website vinden hier informatie en opties voor hulp en steun. Zo kan je op een zelfgekozen moment en op je eigen tempo bekijken in welke situatie je zit en welke hulpopties er zijn. Deze website is voor vrouwen in heel Nederland, dus ook voor vrouwen in de regio Leusden, en je kan het gratis en anoniem gebruiken. Tegelijkertijd wordt er onderzoek gedaan naar hoe het met de vrouwen gaat, of de website vrouwen helpt en hoe dit nog beter gedaan kan worden. Het is de bedoeling om de drempel naar hulp te verlagen.

Wanneer weet je nou of je relatie gezond of ongezond is? Wat kan je doen als je je

niet veilig voelt in je relatie? Wie snapt wat jij meemaakt? Waar kan je terecht voor hulp? Kijk eens op www.safewomen.nl.