• Drie leden van de NBS Achterveld. In het midden Karel van Ginkel met een stengun.

    Foto uit het boek

Voorjaarslezing HKL over Ondergronds door José Huurdeman

29-03-2019, 12:52 | Lezersnieuws | Ronald

Op dinsdag 16 april spreekt José Huurdeman in de Dorpskerk over haar boek Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog, Verhalen uit de Gelderse Vallei, Veluwe en Krimpenerwaard. 
Het waren gewone mensen die in actie kwamen. Zij keken niet toe, maar handelden. Ieder op zijn eigen manier en naar eigen vermogen. De rode draad door dit boek is verzetsman Karel van Ginkel die overal in de regio en ver daarbuiten zo zijn contacten had. Verschillende soorten van verzet zijn beschreven en uitgewerkt aan de hand van een aantal personen afkomstig uit en/of opererend in de Gelderse Vallei: zo komt het stille ambtenarenverzet aan bod, gewapend verzet, wapendroppings, een bevrijding van 54 verzetsmensen uit een gevangenis, geheim agenten (een SAS-team) in een Leusdens kippenhok, de opvang van (Joodse) onderduikers. 
De voorjaarslezing wordt gehouden op dinsdag 16 april, 20.00 uur, in de Dorpskerk Leusden-Zuid, Arnhemseweg 75, 3832 AT Leusden. De toegang is vrij en iedereen is welkom.  In de pauze en na afloop kunt u terecht bij de boekentafel waar uiteraard het nieuwe boek ook te koop is.