• Presentator Hans Goedkoop

    Babet Hogervorst

Spectaculair theatercollege van Hans Goedkoop over Johan van Oldenbarnevelt

12-04-2019, 14:55 | Lezersnieuws | Joyce

In het 400e sterfjaar van Johan van Oldenbarnevelt (1547 – 1619) organiseren Bibliotheek Eemland en Archief Eemland, in samenwerking met Volksuniversiteit Amersfoort, op donderdagavond 16 mei een theatercollege met Hans Goedkoop. Van Oldenbarnevelt, een van de belangrijkste staatslieden uit de Nederlandse geschiedenis,is ook verbonden met Leusden: hij kocht in 1594 de heerlijkheid Stoutenburg van de Utrechtse muntmeester Henrick van Dompselaer.

Op donderdag 16 mei zal historicus en televisiepresentator Goedkoop de geschiedenis rond Johan van Oldenbarnevelt doen herleven in een spectaculaire en visueel aantrekkelijke presentatie. Met inzet van digitale media en authentieke historische voorwerpen wordt in beeld gebracht wie Van Oldenbarnevelt was en wat hij heeft betekend voor het huidige Nederland. Uiteraard wordt ook ingegaan op de relatie tussen Johan en prins Maurits van Nassau. Hoe kon het gebeuren dat deze twee mannen, die eerder een zeer succesvol team vormden, uiteindelijk lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan?

Hans Goedkoop Historicus Hans Goedkoop is vooral bekend als presentator van het televisieprogramma Andere Tijden. In deze serie over geschiedenis, worden diverse onderwerpen op een toegankelijke manier voor het voetlicht gebracht. Ook in het theatercollege Johan van Oldenbarnevelt – van staatsman tot schavot zal Goedkoop de geschiedenis op een boeiende manier tot leven brengen, waardoor het publiek zich terug in de tijd waant.

Praktische informatie Het theatercollege 'Johan van Oldenbarnevelt – van staatsman tot schavot' vindt plaats op donderdag 16 mei om 21:00 uur in het Eemhuis, Eemplein 71-77 in Amersfoort. Kaarten kosten € 25 p.p. en zijn verkrijgbaar via www.heteemhuis.nl Bij het arrangement zijn een pauzedrankje en een speciaal Johan van Oldenbarnevelt magazine inbegrepen.

Johan van Oldenbarneveltjaar Het theatercollege in het Eemhuis is onderdeel van een uitgebreid programma rond de herdenking van Johan van Oldenbarnevelt in 2019. Van Oldenbarnevelt, grondlegger van het huidige Nederland en één van de belangrijkste staatslieden uit de Nederlands geschiedenis, werd in Amersfoort geboren. Reden voor ruim dertig initiatiefnemers in Amersfoort en omstreken om hem dit jaar te gedenken met diverse activiteiten, zoals theatervoorstellingen, tentoonstellingen, lezingen en stadswandelingen. Meer info: www.jvo2019.nl