Paasconcert Stabat Mater St. Jozefkerk Achterveld

14-04-2019, 11:44 | Lezersnieuws | Gerrit

Paaszaterdag Concert in de St. Jozefkerk in Achterveld. De sfeervolle St. Jozefkerk in Achterveld is ook dit jaar weer het podium voor een indrukwekkend paasconcert. Uitgevoerd wordt het bekende en ontroerende stuk STABAT MATER van de Italiaanse componist Pergolesi. De Italiaan Giovanni Pergolesi (1710-1736) werd geboren in Pozzuoli. Pergolesi had een zwakke gezondheid. Toen hij zijn einde voelde naderen schreef hij in een klooster zijn beroemde Stabat Mater, (‘De moeder stond’). Dit is een van de mooiste, meest indringende stukken muziek uit de religieuze klassieke muziek. ‘Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing’. Zo luidt de beginregel van het gedicht uit 1300; het werk van Pergolesi staat bol van de emoties. Triest is het begin met het verdriet van Maria, maar het Stabat Mater eindigt met vreugde, Paradisi Gloria, de glorie van het paradijs.

Dit paasconcert begint met een optreden van het bekende, Achterveldse, koor Vivente, dat het concert zal openen met een aantal liederen in de sfeer van het Paasgebeuren. Het Stabat Mater wordt gezongen door Linda Vink, sopraan en Annette de Wit, alt,
Linda Vink studeert momenteel in de laatste fase van haar master-opleiding Klassiek Zang bij Dobrinka Yankova en Francis van Broekhuis aan het HKU Utrechts Conservatorium. Ook Annette de Wit behaalde hier haar diploma.

Ze worden begeleid door het van Gheijn Consort bestaande uit Annoesjka Cabo, viool, Martin de Winter, viool, Amerentia van der Kooij, altviool en Els van Oldenborgh, cello. Het concert vindt plaats in de St. Jozefkerk in Achterveld en zal beginnen om 19:30 uur, vanaf 19.00 uur zijn de deuren geopend. De entree is €7,50. Kaartverkoop via: achterveld@stlucas.nu, De Spar en Dogsport van Nimwegen in Achterveld.