• Gezin is niet het gezin uit Leusden

    Home-start

Opvoedprogramma Home-Start opnieuw erkend door NJi

02-05-2019, 14:58 | Lezersnieuws | Marianne

 2 mei 2019

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft Home-Start erkend als effectief programma voor opvoedondersteuning aan ouders met kinderen tot en met zes jaar. De preventieve aanpak van Home-Start staat nu in de databank Effectieve Jeugdinterventies en is voorzien van de op een na hoogste beoordelingsgraad: effectief volgens goede aanwijzingen. Als lokale organisatie voelt Home-Start Leusden zich hierdoor extra gemotiveerd in het geven van steun aan ouders bij de opvoeding van hun kinderen.

Home-Start heeft met deze erkenning opnieuw bevestiging gekregen voor de werkwijze met vrijwilligers die ouders wekelijks ondersteunen bij hun alledaagse opvoedvragen. Met de vrijwilliger is het netwerk van ouders tijdelijk uitgebreid. De vrijwilliger stimuleert het leggen en versterken van contacten met anderen en leert ouders gebruik te maken van voorzieningen in de wijk.

De afgegeven erkenning is in principe vijf jaar geldig. De ontwikkeling van het opvoedprogramma gaat door.  Na de zomer start er samen met de Universiteit van Amsterdam nieuw onderzoek naar de effectiviteit van het programma voor ouders met kinderen tot en met 17 jaar. In de praktijk blijkt dat Home-Start ook als werkzaam ervaren wordt door gezinnen met oudere kinderen.

Home-Start bestaat 25 jaar in Nederland. Het programma Home-Start wordt wereldwijd in meer dan twintig landen toegepast. Home-Start Nederland is actief in meer dan 150 Nederlandse gemeentes. In de afgelopen 25 jaar heeft Home-Start in Nederland 40.000 ouders met meer dan 85.000 kinderen ondersteund.

Home-Start vormt een belangrijke schakel in de participatiesamenleving, omdat blijkt dat ouders hun gezin weer op de rit krijgen, de alledaagse opvoedvragen weer aan kunnen en voorkomen wordt dat kleine vragen grote problemen worden.

Home-start Leusden draait al meer dan 10 jaar.  Leusdense vrouwen die andere Leusdense gezinnen steunen. “Is nog steeds wel pittig en lastig met 2 kinderen soms maar ik heb nu vertrouwen dat het wel over gaat. Wat erg geholpen heeft is dat de vrijwilliger erg goed kon relativeren en normaliseren. Maak zelf dingen nogal groot, zij maakte ze weer normaal. En ook de praktische tips hielpen mij erg. Erg blij met Home-start. Fijn ook dat toen eindelijk durfde te bellen er ook snel iemand kwam”.

Lijkt je dit mooi werk om te doen of zou je zelf wel een steuntje kunnen gebruiken. Bel of mail met Home-start Leusden. 06 511 06776 home-start.leusden@humanitas.nl