• Expositie wandtapijten in gobelintechniek

    C. Dubbeld

Kom en bewonder!Tentoonstelling van prachtige wandtapijten in gobelintechniek

23-11-2017, 15:01 | Lezersnieuws | Mariandel Mooijman

Wanneer? 16 november 2017 - 14 januari 2018

Waar? Informatiecentrum Koetshuis, Stoutenburgerlaan 4, Stoutenburg

Wanneer? elke zaterdag- en zondagmiddag

Tijd? 12.30 - 16.30 uur

Toegang:gratis

Kom en bewonder!

Tentoonstelling van prachtige wandtapijten in gobelintechniek

Lydi Ubbels exposeert van 16 november tot half januari 2018 haar prachtige wandtapijten in Informatiecentrum Koetshuis in Stoutenburg. U kunt deze wandtapijten bezichtigen tijdens de openingstijden, elke zaterdag- en zondagmiddag van 12.30 - 16.30 uur. De toegang is gratis.

Lydi Ubbels is geboren in 1939 in Medemblik en woont en werkt in Amersfoort. Een driejarige opleiding aan de Nieuwe Academie te Utrecht heeft zij in 1989 met succes afgerond. Daarna heeft zij teken- en schilderlessen gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. De weeftechniek heeft zij geleerd bij Paula Dietz. Haar streven is om de oude techniek van de tapisseriekunst - gobelinweven - in stand te houden. Door middel van deze techniek kan zij haar ideeën op een schilderachtige manier met gekleurde garens verbeelden. Haar eigen ontwerpen weeft zij op de traditionele manier op een basse-lisse getouw. Kleur, gevoel en spontaniteit spelen hierbij een belangrijke rol.

Wat zijn Gobelins?

Gobelins zijn geweven wandkleden waarbij de gekleurde inslaggarens naast elkaar en draad voor draad boven elkaar op een schilderachtige manier in de scheringdraden worden gelegd, om zo het gewenste beeld te vormen. De traditie van het beeldweven of gobelinweven, dateert al uit de tijd van de Kopten (De kopten zijn de christelijke Egyptenaren, 7de eeuw).

De term gobelin wordt vaak gebruikt voor 'wandtapijt' in het algemeen, maar duidt meer specifiek op een wandtapijt uit de Gobelin-manufactuur bij Parijs. De zogenaamde "pre-gobelins" zijn geproduceerd vanaf 1602 (of 1607) door de Vlaamse tapijtwevers Frans van der Planken en Marc Coomans, die de techniek van de lage schering in Frankrijk introduceerden.

Wij ontmoeten u graag op Heerlijkheid Stoutenburg om deze prachtige wandtapijten te komen aanschouwen!