• Hier is straks een voedselbos

    Commissie Voedselbos

Eerste Leusder Voedselbos

12-03-2019, 22:59 | Lezersnieuws | Voedselbos Leusden

Hou je van lekker eten uit de buurt, ben je benieuwd of voedselproductie ook samen kan gaan met natuur, of wil je gewoon lekker buiten zijn om te genieten hoe alles groeit en bloeit, dan is Voedselbos Leusden een project waar je bij moet zijn. Op een halve hectare aan de Groene Zoom start een groep vrijwilligers dit voorjaar het eerste Leusder Voedselbos. 

Vanaf 3 april kan je mee doen! Het Voedselbos start op woensdag 3 april met een introductieavond in de Groene Belevenis. Volg het Voedselbos via de nieuwsbrief en op Instagram via @voedselbosleusden.

Voedselbos?

Voedselbossen zie je steeds meer en het idee is eenvoudig.  Plant verschillende struiken, bomen en planten bij elkaar en laat het zich ontwikkelen tot een bos. Als je op dit natuurlijke proces meelift door alleen maar eetbare soorten te planten, dan krijg je vanzelf een voedselbos.  Omdat er een groot aantal verschillende soorten bij elkaar staan heb je geen last van plagen en hoef je niet te spuiten. Een bos bemest zichzelf en de bodem blijft vruchtbaar. Naast voedsel produceert het bos ook natuur, want er is volop plek voor vogels, insecten  en planten. Een voedselbos is de Nederlandse agroforestry of permacultuur.

Praktijk

Het idee is prachtig. Een groep vrijwilligers heeft het initiatief  genomen en brengt het Voedselbos Leusden in de praktijk. Er is een perceel gevonden en de eerste beplantingsplannen zijn in de maak. Er worden fondsen gezocht om plantmateriaal te kopen en er is samenwerking met Universiteit Wageningen. Het eerste jaar komen er pompoenen, aardappelen en maïs, en vanaf de herfst komen er vruchtbomen en struiken bij.  Ook komen er grotere bomen zoals walnoten.  Met de jaren gaat het bos groeien. Natuur en landbouw gaan zo hand in hand.

Vlindertuin en Bloemenakker

Veel Leusdenaren kennen al de Vlinder- en Bijentuin, en veel mensen plukten al eens via de plukbon op de Bloemenakker.  Het Voedselbos gaat hierop aansluiten.  Iedereen is straks welkom om naast een mooi bos veldbloemen ook nog vruchten te plukken of noten te verzamelen.  Of gewoon wat rond te kijken en te genieten van een mooie vogel of een libel.

Nieuwsgierig?

Wil je meer informatie? Meehelpen in de werkgroep? Of het voedselbos volgen, en in de zomer de pompoenen zien groeien, mais plukken? Meedoen kan op verschillende manieren. De introductie avond is op woensdag 3 april 2019 in de Groene Belevenis (Hamersveldseweg 107 in Leusden). Deelname is gratis. Aanmelden voor de avond, of voor de nieuwsbrief: contact via Voedselbosleusden@gmail.com Volg het Voedselbos ook via Instagram op @voedselbosleusden