• De Bijenbaan

    Jolanda de Graaff
  • De bloemen die nu bloeien

    Jolanda de Graaff
  • De bijen hebben de baan gevonden!

    Jolanda de Graaff

De busbaan omgetoverd in de bijenbaan

11-06-2019, 13:14 | Lezersnieuws | Jolanda

De busbaan in Leusden-zuid tussen de Tabaksteeg en de Arnhemseweg heeft een metamorfose ondergaan en is verandert in een Bijenbaan. De middenberm is ingezaaid met een mengsel wat speciaal is samengesteld om wilde en honingbijen te voorzien van heerlijk stuifmeel. Begin april is er gezaaid en inmiddels staan het koolzaad, de phacelia (bijenvoer) en de bladrammenas volop in bloei! Het zaadmengsel bestaat uit 13 soorten dus het wordt nog spannend de komende maanden wat er nog meer te voorschijn komt.

Het geld voor het inzaaien en zaad is beschikbaar gesteld door de provincie Utrecht. De actie Groen aan de buurt stelde vouchers beschikbaar. Inwoners van de provincie konden hun eigen groene plan indienen en het was niet moeilijk om de benodigde handtekeningen voor de Bijenbaan bij elkaar te krijgen. Het is belangrijk om te zorgen dat er genoeg stuifmeel beschikbaar is voor bijen en voor ons is het het een prachtig gezicht al die bezige bijen op de bloemen.

Dankzij de enthousiaste medewerking van de gemeente Leusden kon dit plan snel gerealiseerd worden. Goed voor bijen, vlinders, vogels en er is zelfs al een haas gespot die er iets lekkers heeft gevonden.

Iedereen kan iets doen om de bijen een kans te geven. Bloemenzaad geschikt voor bijen kun je vinden bij een tuincentrum of op internet. Tegel eruit, bloemenzaad erin. 

Kijk eens goed om je heen en zaai eens in een saai kaal hoekje!