• één van de deelnemers in actie

    Hannie Lamberink

Buitenschilderweek Leusden en Woudenberg

15-07-2018, 22:33 | Lezersnieuws | hannie

Buitenschilderweek Leusden en Woudenberg 9-13 juli

Op de elektronische borden bij het ingaan van de bebouwde kom stond de jaarlijkse buitenschilderweek al aangekondigd. Of dat ook tot de enorme deelname leidde is niet duidelijk maar een feit is dat er nog nooit eerder zoveel deelnemers zich op de eerste ochtend om 10 uur verzamelden in het schilderatelier in het Cultuurhuis. Ook op de andere dagen was er veel belangstelling. Martin Vermeul heette iedereen welkom en vertelde dat Carel Wiggerman door zijn verslechterende gezondheidstoestand afwezig zou zijn. Zijn taak in de organisatie wordt overgenomen door Ad Oostveen en Wanda Landwaart.

Met auto's en op de fiets vertrokken 21 geoefende en minder geoefende schilders uit Leusden, Woudenberg en wijde omgeving na een kopje koffie naar de boerderij van Nanda van der Peut aan de Meent waar iedereen een plekje vond om aan de slag te gaan. Al gauw ontstond er een grote variatie aan werkstukken. Op dinsdag vertrokken de deelnemers naar de boerderij van Moesbergen achter Eurofleur waar vanwege de regen vooral binnen gewerkt werd. Op woensdag was de pluktuin in Stoutenburg aan de beurt en op donderdag 'den Olden Florus' of de Kallenbroekermolen in Terschuur. Op de laatste dag bleef men dicht bij huis op de Maarsbergseweg 69 om 's middags onder het genot van een hapje en een drankje de werkstukken te kunnen bespreken in het Cultuurhuis.

Martin:" Wij zetten het initiatief voort dat Antoine van den Wildenberg 25 jaar geleden begon. Ook andere kunstenaars zoals fotografen of beeldhouwers mogen mee doen. Ik had niet op zoveel deelnemers gerekend maar mond op mond reclame doet veel! Deelname was gratis en opgeven was niet nodig. Ook maakte het niet uit of je één dag mee deed of alle vijf. Die vrijheid kan meespelen. Iedereen moet altijd zelf teken- of schilderspullen en een lunchpakket meenemen. Van te voren maakten we afspraken met boeren of bedrijven. Het was weer heel inspirerend om samen bezig te zijn! " In september worden de gemaakte werkstukken geëxposeerd. Info: www.dekunstberg.nl/buitenschilderweek 2018