• Gewone haarmuts

    Arie van den Bremer

Cursus Mossen

13-02-2018, 14:30 | Lezersnieuws |

Datum:

woensdag 7 maart 2018, 19:30 tot zaterdag 10 maart 2018, 10:00

Locatie:

Hamersveldseweg 107, Leusden
De Groene Belevenis
Leusden

Op woensdagavond 7 maart en zaterdagmorgen 10 maart organiseert de Natuuracademie een minicursus Mossen

Mossen zijn groen en zien eruit als kleine plantjes. Soms is de hele bodem in het bos er mee bedekt. Verder vinden we ze op daken met oud riet en vaak zitten bomen er helemaal mee vol. Feitelijk kunnen ze overal op groeien; op steen, beton (belangrijk in de stedelijke omgeving) en tussen de straatstenen. Maar je ziet nooit een bloemetje. Dus een vreemd plantje. En dan te beseffen dat er in Nederland honderden soorten voorkomen. Ongetwijfeld staan er tientallen soorten op en rond uw huis en na de cursus is uw tuin, straat en buurt een stuk interessanter geworden.

Wat heb je aan mossen? Er zijn geen mosgroenten in Nederland maar ze hebben wel nut. Het is materiaal waarin zaden kunnen ontkiemen. Verder maken vogels er nestjes van en je komt het veel tegen in bloemstukken waaronder kerststukjes. Tijdens de cursus wordt uitgelegd wat een mos is (wat is het verschil met een gewone plant), welke soorten er zijn en hoe de voortplanting plaats vindt. Tijdens de theorie les zullen een aantal soorten getoond worden en tijdens de excursie zie je ze in het veld.

Docent is Jan Pellicaan (lid BLWG)

De cursus is op woensdagavond 7 maart van 19.30 tot 21.30 uur in het gebouw van De Groene Belevenis Hamersveldseweg 107 in Leusden. De excursie is op zaterdag 10 maart 10.00 tot 12.00 uur. De locatie wordt op woensdagavond bekend gemaakt.

Je kunt je opgeven per e-mail: cnme@amersfoort.nl. De kosten bedragen € 15,-, inclusief koffie, thee en een hand-out. (Leden KNNV en IVN Afdeling Amersfoort krijgen € 5,- korting).

De Natuuracademie is een samenwerking van CNME 'Landgoed Schothorst' en de regionale afdelingen van KNNV en IVN in Amersfoort en omgeving.